23.11.2017 Výstava Palo Čejka-Trofeje, 25.november-28.december 2017,Galéria J. Kollára.

Slovenské banské múzeum- Galéria Jozefa Kollára a Banská St a … Continue reading

Slovenské banské múzeum- Galéria Jozefa Kollára a Banská St a nica Contemporary pozývajú na vernisáž výstavy Palo Čejka- Trofeje, ktorá sa uskutoční v sobotu 25. novembra 2017 o 16:00 hod. v priestore galérie, Nám. sv. Trojice 8, Banská Štiavnica.

Najnovšia eko- poľovnícka séria veľkoplošných grafík linorytca Pala Čejku je smutno-ironickou ilustráciou stavu zakonzervovania živých bytostí. Včera ešte pobehovali po lesoch, poliach, stepiach, savanách a dnes sú ich schránky suvenírom, absurdným mementom mori v bizarných poľovníckych interiéroch.

Kto je Palo Čejka (1972)?
Študoval na Vysokej škole výtvarných umení fotografiu v ateliéri Miloty Havránkovej. Školu ukončil na katedre grafického dizajnu v dnes už legendárnom ateliéri Ľubomíra Longauera. Grafickému dizajnu sa venuje popri voľnej tvorbe dodnes. Čejka je rodený Bratislavčan úzko spätý s bratislavskou kultúrnou scénou. Je spevákom a textárom občas hrajúcej kapely Kamoško a Kokosko, DJ Reverendom, slam poetristom, záhradníkom, učiteľom. Grafiky, najmä linoryty realizuje na formáte stola v ateliéri v centre Bratislavy, inšpirovaný Váchalom a japonským drevorezom. V galériách vystavuje príležitostne až raritne. V roku 2017 (spolu s Janom Čumlivskim, Tomášom Klepochom, Jurajom Horváthom, Erikom Binderom, Emilom Drličiakom) vystavoval v rámci projektu „Drsná škola“ v Slovenskej národnej galérii, ktorá sa snažila pomenovať spoločné východiská a pracovné postupy vyhraňujúce sa voči tzv. Brunovského školy.

Čejka spolupracuje s Banskou St a nicou pravidelne od roku 2009, kedy bol medzi prvými umelcami prizvaní tvoriť priamo v hale- čakárni železničnej stanice Banská Štiavnici v rámci symposia ÁNO LINO. Od vtedy tu absolvoval rezidenčný pobyt, bol súčasťou projektov KRÍZA a Klyzma.
Výstava Trofeje je v poradí 3ťou výstavou v roku 2017, ktorou predstavujeme práce autorov – rezidentov Banskej St a nice v galerijnom prostredí v centre mesta pod hlavičkou Display BSC.

Informácie: galeria@muzeumbs.sk, 045/691 34 31

Článok môžete komentovať ...