25.04.2023 Výstava Kremeň - Kráľ nerastov, Kaplnka sv. Ignáca, Kammerhof.

Slovenské banské múzeum a Slovenské národné múzeum v Martine - Múzeum Andreja Kmeťa pozývajú na výstavu minerálov a fotografií Alberta Russa.

Slovenské banské múzeum a Slovenské národné múzeum v Martine - Múzeum Andreja Kmeťa pozývajú na výstavu minerálov a fotografií Alberta Russa, ktorá je prístupná v priestoroch Kaplnky sv. Ignáca v Kammerhofe od 3. novembra 2022  a potrvá do 19. novembra 2023.

Kremeň patrí medzi najrozšírenejšie minerálne druhy v zemskej kôre. Je významným horninotvorným minerálom. 
Nádherné ukážky kremeňa (najmä záhnedy a krištáľu) pochádzajú zo žíl alpského typu. Na rudných žilách tvorí zväčša hlavnú masu ich výplne. V dutinách rudných žíl sa vytvárali pôsobivé drúzy kremeňa. 

Z rudných žíl Banskej Štiavnice pochádzajú aj nádherné historické nálezy drúz tmavofialového ametystu. Ďalšou formou kremeňa typickou pre Banskú Štiavnicu sú ukážky holubníkového (žezlového) kremeňa. Tento mimoriadne pôsobivý typ kremeňa možno považovať za symbol štiavnických minerálov (je zobrazený aj v logu CHKO Štiavnické vrchy). 

Výstava pozostáva z bannerov s fotografiami rôznych odrôd kremeňa, ktoré boli zapožičané zo Slovenského národného múzea v Martine – Múzea Andreja Kmeťa. Autorom bannerov (výberu vzoriek) je pracovník spomenutého múzea, pán Andrej Bendík. 

Autorom fotografií je fotograf minerálov, pán Albert Russ z Bratislavy. Na fotografiách sú zachytené ukážky nádherných vzoriek kremeňa zo slovenských aj zahraničných lokalít.

Exponáty – ukážky vzoriek minerálov a hornín – sú zo zbierok Slovenského banského múzea.

Článok môžete komentovať ...