06.03.2017 Výstava Kabinet ilustrácie I.,10.3.-17.5.2017,Galéria Jozefa Kollára

TOTO! JE KABINET ILUSTRÁCIE I. Viera Bombová, Jozef Cesnak, Štefan … Continue reading

TOTO! JE KABINET ILUSTRÁCIE I.

Viera Bombová, Jozef Cesnak, Štefan Cpin, Ľubomír Kellenberger

dátum —otvorenie výstavy – piatok 10. 3. 2017 o 18.00 hod.

miesto —SBM – Galéria Jozefa Kollára, Nám. Svätej Trojice 8 v Banskej Štiavnici

Výstava potrvá do 17. 5. 2017.

Kontakt: galeria@muzeumbs.sk, 045 691 34 31

V kabinete chémie sa miešajú vône a pachy, v prírodovednom kabinete zasa čosi rastie a niečo, zaliate v skle, tróni vovitríne. V kabinete jazykov sa povaľujú kopy kníh a v kabinete hudobnej výchovy, tam zasa zneje množstvo zvukov. Ale čo sa deje v kabinete ilustrácie? Hm… tam sú uložené príbehy s obrázkami. Čakajú na to, kedy sa na ne pozriete a poviete: „TOTO!“ Toto som už videl. Toto si pamätám z knižky…

Knižná ilustrácia je osobitný spôsob zobrazovania sveta: dopĺňa text príbehu, prerastá ho a stáva sa jeho súčasťou. Zostáva v pamäti dieťaťa alebo dospelého, ktorý knihu číta, kreslí v nej stopu, ktorá potom, aj po desiatkach rokov, dovedie čitateľa k dielu späť. Je zvláštne, že napriek dlhej a úžasnej tradícii slovenskej knižnej ilustrácie, ak vynecháme knižné festivaly a prehliadky, je ilustrácia ešte stále iba zriedka predstavovaná vo výstavných sieňach ako svojbytné dielo. A tak sa to pokúšame napraviť.

Kabinet ilustrácie – to sú štyri prierezové výstavy diel slovenskej knižnej ilustrácie 20. a 21. storočia, to je prehľad majstrovstva kľúčových autorov, ich umelecké posuny: rovnako v štylizácií, technike, či výraze. V priestore galérie sa spájajú silné ročníky a silné individuality – a tak jej návštevník môže vidieť ako vidia svet príbehov Jozef Cesnak, Božena Plocháňová, Teodor Schnitzer, Ľubomír Kellenberger alebo Ján Lebiš, František Šesták, Vladimír Machaj, Naďa Rappensbergerová, Dušan Kállay, Peter Kľúčik, Kamila Štanclová, Jana Kiselová-Siteková, Viera Gergeľová, Viera Bombová, ale aj Miroslav Cipár, Miloš Kopták, Katarína Slaninková, Martina Matlovičová, Ľubomír Paľo, Vladimír Král,Peter Uchnár či Bystrík Vančo.

V prvej časti môžete uvidieť diela Viery Bombovej, Ľubomíra Kellenbergera, Jozefa Cesnaka a Štefana Cpina. Môžete ich tvorbu porovnávať, pozerať sa na to, ako dokázali pracovať so špeciálnymi technikami – ako ich zvládli. Alebo si jednoducho povedať, že chcete vidieť originály Čenkovej detí, Jana, príbehov z kultovej série Alfred Hitchcock a traja pátrači, z knihy japonských rozprávok Chlapec z broskyne, alebo Príbehov v divočine, či zo Striebornej a Zlatej knihy rozprávok.

Nech sa páči, vstúpte…

Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Viera Bombová (*1932) absolvovala Vysokú školu výtvarných umení na oddelení knižnej grafiky a ilustrácie u Vincenta Hložníka, ale aj u profesorov Černického, Matejku a Millyho. Okrem ilustrácie sa venovala najmä grafike. Vytvorila ilustrácie pre viac než 30 kníh, napr. Žabiatko Ľudmily Podjavorinskej (1964), Obrovu stupaj (1965), Kamenné kanoe (1967), Janka Gondášika a krásnu pani (1968) či Popelvára (1971) z ktorých mnohé získali ocenenia aj na medzinárodných súťažiach, napríklad na BIB v Bratislave (Zlaté jablko 1967, 1969). Je nositeľkou Ceny Cypriána Majerníka, aj Ceny Fraňa Kráľa. Patrí jej aj Cena Vydavateľstva Mladé letá (1971).

Jozef Cesnak (*1936) je slovenský ilustrátor. Po maturite na Strednej škole umeleckého priemyslu študoval VŠVU v oddelení voľnej grafiky a knižnej ilustrácie u prof. Vincenta Hložníka. Doposiaľ ilustroval viac ako 150 kníh pre deti a mládež, ale aj pre dospelých čitateľov, postupne sa stal „špecialistom“ na povesti, báje a knihy s historickou tematikou, napr. Staré povesti slovenské Milana Ferka (1981). Doslova kultovou sa však v 70.- tych rokoch stala jeho séria ilustrácii ku knihám Roberta Arthura Traja pátrači. Je držiteľom ceny Víta Nejedlého aj Ceny Ľudovíta Fullu ilustračnú tvorbu.

Štefan Cpin (*1919 – †1971) bol slovenský výtvarník a ilustrátor. Študoval najskôr na Učiteľskom ústave v Spišskej Novej Vsi, potom na Oddelení kreslenia a maľovania na SVŠT u prof. M. Schurmanna a G. Mallého. Najskôr pôsobil ako učiteľ, potom bol kresličom pre školský a osvetový film. Profesionálnym výtvarníkom sa stal po roku 1949. Ilustroval množstvo – viac než stovku kníh pre deti a mládež, napr. Jano (1951), Čenkovej deti (1956), Prvý venček (1954), Doktor Jajbolíto (1964), Prázdniny som strýcom Rafaelom (1966), Strieborná a Zlatá kniha rozprávok (1969, 1970). Jeho tvorba bola opakovane ocenená napr. Cenou Fraňa Kráľa (1964), či Cenou Cypriána Majerníka (1972).

Ľubomír Kellenberger (*1921 – †1971) už od roku 1942 uverejňoval v novinách svoje kresby a karikatúry. Študoval na oddelení kreslenia a maľovania Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave, neskôr na výtvarnom oddelení Českého vysokého učení technického v Prahe u Cyrila Boudu. V 50. – 60. rokoch 20. storočia bol jedným z najfrekventovanejších slovenských ilustrátorov,vytvoril viac než 100 knižných diel. Za svoju tvorbu bol ocenený Cenou Fraňa Kráľa a Cenou Cypriána Majerníka.

Článok môžete komentovať ...