02.01.2019 Vianoce s betlehemom v Starom zámku, 5.12.2018-6.1.2019.

Najväčší drevený maľovaný betlehem v zbierke Slovenského banského múzea.

Slovenské banské múzeum v predvečer sviatku Sv. Mikuláša vystaví v Rytierskej sále Starého zámku svoj najväčší drevený maľovaný betlehem, autorskú prácu štefultovského rezbára Jána Šulca. Betlehem zaujme mohutnými orientálnymi hradbami ukrývajúcimi maštaľku so Svätou rodinou, ktoré majú dĺžku takmer tri metre (s výškou približne jeden meter). Hradby lemujú robustné palmy a neďaleko nich objavujeme kamenný portál štôlne s baníkom. Banícky motív oživuje betlehemskú klasiku aj inde, huntštosiara dopĺňajú adorujúci aušusníci a tiež pestrofarební permoníci s fúrikmi.

V betleheme vidíme, ako k jasličkám s narodeným Ježiškom práve prichádzajú darovníci. Prví idú Traja králi, Gašpar, Melichar a Baltazár a hneď za nimi valasi s ovcami. Všetci majú strohé tváre, na zázrak Narodenia sa dívajú vážnymi očami svätcov z baníckych kostolov.       

Súčasťou betlehemu je aj banícky dom s dievčaťom vykláňajúcim sa z okna, kamenná studňa, z ktorej si žena naberá vodu, kým jej kamarátka už odchádza s plným džbánom alebo valach sklonený nad klátom dreva. Nevieme, či dievča zo svojho domu dovidí až do orientálnej maštaľky alebo sa len obzerá po dedine, ktorej minulý život si vieme predstaviť aj vďaka podobným dielam.

Šulcov betlehem spolu s vianočným stromčekom a darčekmi, ktoré sú skôr „retro“ ako “in“ poteší tých, ktorí sa túžia nadýchať historickej vianočnej atmosféry za múrmi stredovekého hradu. Môžu tak učiniť v čase od 5. decembra 2018 do 6. januára 2019.   

Vianočný betlehem bude v Starom zámku pre verejnosť prístupný každý týždeň od stredy do nedele od 8.00 do 16.00 hodiny a cez vianočné sviatky 22.12., 27.12., 28.12., 29.12., 30.12 a  od 2.1. do 6.1. Vstup vždy každú celú hodinu, posledný so začiatkom o 15.00 hodine. Vstupné 0,50 € a deti do 6 rokov zadarmo.

Viac informácií na www.muzeumbs.sk alebo na telefónnom čísle 045/6949472.

Článok môžete komentovať ...