20.10.2022 Samuel Chovanec: Leňochod má celkom vážny dôvod sa vykakať

START UP

Vernisáž:12. 8. 2022
Trvanie výstavy: 13.8. – 6. 11. 2022
Miesto konania: Start Up, Galéria Jozefa Kollára, Námestie Sv. Trojice 8, Banská Štiavnica

Leňochod trávi veľkú časť svojho života v korunách stromov. Visí z konára a pohybuje sa veľmi pomaly. Týmto svojim pasívnym životným štýlom sa nechtiac v očiach ľudí asociuje s lenivosťou, neschopnosťou, nešikovnosťou. Jeho pomalé pohyby sú však naopak obrovskou evolučnou výhodou.  Podobne ako sa telá niektorých zvierat prispôsobovali tým, že zrýchľovali svoj pohyb, aby mohli predátorom uniknúť, leňochodov život sa stále spomaľoval, aby mohol pred predátorom jednoducho zmiznúť. 

Na leňochodovi kvôli jeho spôsobu života môže rásť či prežívať mnoho druhov machov, húb, hmyzu a plesní, čo samozrejme ešte viac zvyšuje šance úspešnej kamufláže. Leňochod teda v istom zmysle ide proti prúdu. Namiesto neustáleho zrýchľovania, leňochod spomaľuje, spí viac, prijíma menej potravy a menej aj vylučuje. Práve vylučovanie stolice je jedna z najzáhadnejších aktivít, ktorú môžeme v živote leňochoda pozorovať. Väčšinu svojich aktivít môže vykonávať v korune stromov, no raz za sedem dní zlezie leňochod  dole zo stromu, aby sa vykakal. Sú to najzraniteľnejšie momenty jeho života. Nie je nič, čo by ho mohlo ochrániť pred tým, aby sa v tejto chvíli stal ľahkou korisťou. Najviac leňochodov, zabitých predátorom, zomrie práve pri vylučovaní stolice.

Záhadná činnosť, ktorá si nevie nájsť svoje evolučné opodstatnenie. Ale ak by to pre leňochodov nebolo životne dôležité, tak by toto správanie zahynulo s jedincami, ktorí ho praktizujú. Leňochody vylučujú bezpodmienečne len dole pri koreňoch stromov. Jedno z vysvetlení je pre mňa veľmi zaujímavé. Mnohé druhy hmyzu žijúcich v jeho srsti potrebujú jeho exkrementy na rozmnožovanie. Niektoré z nich vedia naklásť vajíčka len keď sú v priamej blízkosti exkrementu, a toto sa môže udiať len v prípade, keď leňochod zlezie z konárov dole. Fakt, ktorý prispieva k zvláštnosti tejto situácie je aj ten, že dodnes sme našli už 4 druhy hmyzu, ktoré nežijú nikde inde, okrem srsti leňochoda.

Aký zvláštny vzťah. Zviera, ktoré je v očiach človeka tak neschopné a pomalé, je zrazu priamo zodpovedné za štyri ďalšie živočíšne druhy. Koľko by sme ich narátali, ak by sme sa pozerali aj na tie, ktoré sú na ňom závislé nepriamo? A tu sa natíska otázka: Koľko závislých druhov živočíchov by sme narátali, ak by sme sa pozreli na agresívny a rozpínavý druh akým je človek? 

Srsť leňochoda je pre niektoré druhy celým vesmírom. Raz za sedem dní leňochod riskuje svoj život, aby zachránil život nie jednému ďalšiemu jedincovi, ani štyrom ďalším jedincom, ale minimálne štyrom ďalším druhom.            

 Samuel Chovanec

Článok môžete komentovať ...