17.08.2023 Príbeh značky PLETA pokračuje Pracovným albumom!

Presnejšie je však konštatovanie o pokračovaní projektu Dokumentácie a prezentácie dejín textilného priemyslu v Banskej Štiavnici (projekt dokumentácie).

V roku 2019 Slovenské banské múzeum (SBM, múzeum) v spolupráci s firmou Svetro a bývalými a súčasnými zamestnancami banskoštiavnických textilných podnikov, pripravilo výstavu Príbeh značky PLETA, prezentujúcu históriu textilného priemyslu v Banskej Štiavnici. V tom istom roku, v rámci podujatí Mesta kultúry 2019 vznikol aj krátky dokumentárny film Ľudia Plety, v ktorom popri historickom obrazovom a filmovom materiáli, účinkujú bývalí zamestnanci podniku. Ďalším výstupom v projekte dokumentácie bola knižná publikácia sumarizujúca výsledky našej dovtedajšej práce, najmä akvizícií do zbierky múzea, vydaná v roku 2020.  

V roku 2023 v spolupráci Slovenského banského múzea, Kultúrno-turistického centra HÁJOVŇA a bývalých a súčasných zamestnancov banskoštiavnických textilných podnikov vznikol tzv. Pracovný album k projektu dokumentácie a prezentácie dejín textilného priemyslu v Banskej Štiavnici (Pracovný album). 
Foto – Pracovný album I. a II.

Jeho dva diely (niekoľko tisíc fotografií) sú tlačenou podobou časti zdigitalizovaného archívu fotografií z obdobia od 60. do konca 80. rokov 20. storočia, získaných múzeom počas výskumnej fázy projektu dokumentácie (v roku 2019). Našim cieľom je, so zapojením pamätníkov podniku – jeho bývalých zamestnancov: 
-    identifikovať osoby na fotografiách, 
-    zaznamenať spomienky na niekdajšie profesie a pracovné činnosti spojené s pletiarskym odvetvím textilného priemyslu,
-    zaznamenať spomienky na profesijný, ale aj rodinný život, ktoré boli často úzko spojené resp. ovplyvnené, 
-    zaznamenať spomienky na mimopracovné aktivity, počas existencie podniku Pleta.

Všetky naše doterajšie výstupy zamerané na podnik Pleta, spája aj to, že za ich úspechom je aktívna účasť miestnych obyvateľov, pamätníkov podniku. Už v roku 2019 viacerí bývalí zamestnanci poskytli spomienkové  rozhovory na audiozáznam, čo bolo základom pre vznik databázy spomienok. S Vašou pomocou a s využitím Pracovného albumu by sme ju chceli rozšíriť o nové informácie. Zároveň máme stále možnosť (a aj spoločenskú zodpovednosť) pokúsiť sa o identifikáciu osôb, pracovných postupov, podnikových objektov, popri tom aj zvyklostí zamestnancov a „života podniku“. Zodpovedanie základných otázok: Kto to bol – Čo to bolo – Kde to bolo – Načo to bolo?, ale aj zásadnejších a pre naše poznanie mimoriadne dôležitých otázok: Prečo to tak bolo? Preto Vám budeme vďační, ak do albumu napíšete Vaše spomienky, postrehy, skúsenosti... 

Jedinečný subjektívny pohľad pamätníkov, má potenciál poskytnúť nám novú ľudskú dimenziu do výskumu témy a doplniť štúdium faktov z archívnych dokumentov. Aj preto je dôležitá jeho realizácia. No aj z dôvodu už naznačeného neúprosne plynúceho času... Výsledkom „zberu dát“ by malo byť posunutie nášho poznania o podniku Pleta a v budúcnosti snáď aj  ďalšia publikácia o podniku, jeho bývalých zamestnankyniach a zamestnancoch.  

Pracovný album, ako forma zberu dát, vznikol v spolupráci Slovenského banského múzea a kultúrno-turistického centra HÁJOVŇA. Jeho vznik z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia – hlavný partner aktivít kultúrno-turistického centra HÁJOVŇA. 
Fotografický materiál použitý v publikácii je zo zbierky Slovenského banského múzea. 

Zároveň sa obraciame s výzvou na spoluprácu aj na zástupcov iných podnikov, ktoré v minulosti pôsobili v banskoštiavnickom regióne. Ide napríklad o Tabakovú továreň, alebo Okresný priemyselný podnik, ktorých bývalí zamestnanci sa donedávna organizovane stretávali. Systematická činnosť SBM pri dokumentácii textilného priemyslu v Banskej Štiavnici by ich mohla inšpirovať... 
Text: Daniel Harvan, 
kurátor fondu Novšia história 

V prípade, že sa chcete zapojiť do projektu Pracovný album k projektu dokumentácie a prezentácie dejín textilného priemyslu v Banskej Štiavnici, alebo máte záujem o spoluprácu so SBM pri dokumentácii činnosti iných priemyselných podnikov, bližšie informácie Vám podá:

PhDr. Daniel Harvan
kurátor fondu Novšia história 
Slovenské banské múzeum, Kammerhofská č. 2 
Banská Štiavnica, 969 01
historik@muzeumbs.sk. 
045- 694 94 70
0907 292 651 

Článok môžete komentovať ...