14.07.2023 NA MUŠKE: Podporte vznik novej expozície streleckých terčov na Starom zámku

Poslaním novej expozície Na muške – poukázať na dôležité udalosti v lokálnej histórii, sprostredkovať príbeh špecifickej muzeálnej zbierky a prostredníctvom originálnej výstavnej architektúry ponúknuť návštevníkom jedinečný zážitok z umenia. Prosíme, pomôžte nám to zrealizovať!

Unikátna kolekcia historických maľovaných terčov zo zbierok Slovenského banského múzea rozpráva príbeh o historickom význame Banskej Štiavnice a aktívnej úlohe obyvateľov pri obrane svojho mesta. Najmä v tomto období, po ničovom požiari centra Banskej Štiavnice, je dôležité si pripomínať kultúrne dedičstvo tejto lokality UNESCO.

Práve to je poslaním novej expozície Na muške – poukázať na dôležité udalosti v lokálnej histórii, sprostredkovať príbeh špecifickej muzeálnej zbierky a prostredníctvom originálnej výstavnej architektúry ponúknuť návštevníkom jedinečný zážitok z umenia. Prosíme, pomôžte nám to zrealizovať!

Podporiť nás môžete nasledovne:
5 € a viac = Dobrý pocit - podpora bez nároku na odmenu
35 € a viac = 1 x vstupenka do Starého zámku a Galérie Jozefa Kollára
50 € a viac = Risografika s motívom diela Edmunda Gwerka + 2 x vstupenka do Galérie Jozefa Kollára
70 € a viac = 1 x kniha Chvála zberateľstvu + 2 x vstupenka do Starého zámku
100 € a viac = 1 x monografia Edmunda Gwerka + 2 x vstupenka do Starého zámku a Galérie Jozefa Kollára
200 € a viac = 2 x celoročná permanentka do Starého zámku a Galérie Jozefa Kollára

Prečo práve strelecké terče?
Súbor streleckých terčov z 18. a 19. storočia patrí k najvýznamnejším artefaktom v zbierke Slovenského banského múzea. Kolekcia obsahuje až 218 terčov, čím sa radí k tým najväčším a najcennejším na našom území. Terče súvisia s činnosťou mestského streleckého spolku, ktorý vznikol v súvislosti s expanziou Osmanskej ríše a jeho úlohou bolo cvičiť civilistov v streľbe. Práve v tom môžeme vidieť paralelu s aktuálnou situáciou na Ukrajine, kedy sa bežní obyvatelia kvôli obrane svojej krajiny učia strieľať a používať zbrane.

Banskoštiavnické terče boli vytvárané prevažne domácimi insitnými umelcami za účelom použitia pri streľbe. Nachádza sa na nich aj záznam dátumu streľby či meno objednávateľa, čím taktiež reprezentujú dôležité historické dokumenty. Vďaka svojim rozmanitým výjavom, miestami narušenými stopami po nábojoch, sú strelecké terče zaujímavé aj po vizuálnej stránke. Jedná sa o veľmi pôsobivé a raritné zbierkové predmety, ktoré majú potenciál oslovovať aj súčasné publikum všetkých vekových kategórií. 

Čo prinesie nová expozícia?
Nová stála expozícia streleckých terčov prinesie najmä:
•    originálnu priestorovú architektúru s monumentálnym efektom, ktorá bude intenzívnejšie pôsobiť na diváka
•    súčasné nedostatočné osvetlenie nahradí nové osvetlenie
•    nahradenie nevhodných kancelárskych žalúzií priesvitnými UV fóliami, ktoré navyše návštevníkom umožnia užívať si malebné výhľady na scenériu Banskej Štiavnice
•    vystavia sa aj terče, ktoré boli doposiaľ ukryté v depozitároch
•    diela budú radené tematicky podľa zobrazených motívov, čo u divákov podporí fantáziu a hlbšie vnímanie umenia
•    pútavý súčasný grafický dizajn
•    interaktívne prvky v expozícii, ktoré budú podnecovať vzťah k umeniu aj u mladšieho publika 
•    výrazný umelecký zážitok 

Kto stojí za novou expozíciou?
Koncepciu novej stálej expozície streleckých terčov pripravila kunsthistorička Mária Janušová, ktorá je kurátorkou Galérie Jozefa Kollára a má na starosti umeleckohistorickú zbierku Slovenského banského múzea. Autorom architektúry výstavy je architekt Jakub Kopec, ktorý je už dvojnásobným držiteľom ocenenia CEZAAR – Ceny za architektúru.

Na čo použijeme získané prostriedky?
Získané prostriedky použijeme na dofinancovanie expozície. Na projekt sa nám už podarilo získať finančnú podporu z Ministerstva obrany SR a Nadácie SPP. Potrebujeme však ešte získať aspoň 7500 eur na výdavky spojené s inštaláciou výstavy, zaplatením architekta, grafika, účtovníčky, materiálových a polygrafických nákladov.

Link:  https://www.donio.sk/na-muske 

ĎAKUJEME ZA PODPORU!

Článok môžete komentovať ...