08.11.2018 „As It Is“ pohybová performance v Galérii J. Kollára, 30.11.2018.

Pohybová performance Tanečnej spoločnosti Artyci/Milan Kozánek
Slovenské banské múzeum Banská Štiavnica, Galéria Jozefa Kollára uvádza pohybovú performance
„As It Is“
Tanečná spoločnosť Artyci / Milan Kozánek
kde: Galéria Jozefa Kollára, Banská Štiavnica, Námestie Sv. Trojice 8, www.muzeumbs.sk, galeria@muzeumbs.sk

kedy: piatok 30.11.2018 o 17.00 hod, vstupné 2,- eurá

námet, choreografia, vizuálny koncept, réžia_Milan Kozánek

spolutvorca a interprét_Evandro Pedroni

asistent choreografie_ Zuna Kozáneková  

dramaturgická spolupráca_Andrej Kalinka

svetelný dizajn_Ján Čief

Predstavenie "As It Is" bude uvedené priamo v galerijnom prostredí. Fúzia žánrov – výtvarné umenie, tanec, hudba umožňuje divákovi intenzívnejšie prežívanie diela. Zámerom projektu je prehlbovanie procesu hľadania čistoty výrazovosti tela bez uplatnenia vopred definovanej narativity. Telo prostredníctvom pohybu  hľadá a určuje svoje miesto vo svete, funguje ako sprostredkovateľ, ktorý ponúka stále nové zmeny významov, ktoré zásadne prekračujú hranice fyzikality.

Milan Kozánek

je absolventom Katedry tanečnej tvorby VŠMU. Od ukončenia štúdia pôsobí ako tanečný pedagóg, choreograf a odborný poradca. Vytvoril si vlastný pedagogický prístup a systém po viac ako dvadsiatich rokoch výskumu a pedagogickej práce na inštitúciách ako Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD), Tanz Quartier Wien, Konservatorium Wien University /AT, Northern School of Contemporary Dance v Leeds /UK, TIP - School for Dance, Improvisation and Performance vo Freiburgu /D, University of Calgary /Canada. V roku 1996 založil spolu so Zunou Vesan Kozánkovou Tanečnú spoločnosť Artyci. Pre ňu vytvorili 14 tanečných diel, ktoré prezentovali na Slovensku aj v zahraničí (Nemecko, Rakúsko, Poľsko, Česká republika, Maďarsko, Kanada, Thajsko, Čína...). Od roku 2010 rozvíja intenzívnu umeleckú spoluprácu s tvorcami a divadelnými interpretmi, ktorí hľadajú prepojenie medzi fyzickým divadlom, pohybom, textom, hlasom a spevom. Milan bol súčasťou mnohých divadelných výskumných projektov s divadelnými umelcami z umeleckých zoskupení ako Studio Matejka /PL, Teatr Piesn Kozla /PL), Res Ratio Network /GR), Med a prach /SK).
 

Evandro Pedroni (BR/AT)

je brazilsky performer, tanečník a choreograf pôsobiaci vo Viedni. Po ukončení štúdia v Salzburg Experimental Academy of Dance (2013) získal štipendium vo Viedenskom umeleckom centre TanzQuartier Wien (TQW) 2013/2014. V roku 2016 obdržal štipendium od Rakúskej federálnej kancelárie. Ako tanečník spolupracoval s umelcami ako Martin Nachbar, Oleg Soulimenko, Hubert Lepka, Stella Zannou, Edan Gorlicki, SETanzTheater, Akemi Takeya, Elisabeth Tambwe, Cie. Willi Dorner, La_Trottrier Dance a ďalší.

Venuje sa aj vlastnej tvorbe. Pre projekt Werkstück in TQW (2016) vytvoril sólo "In The Eye of The Beholder". V roku 2017 vytvoril predstavenie  "S/M – Stage/Made" v spolupráci s Claire Lefèvre. Evandrová práca bola prezentovaná na festivaloch ako Imagetanz (AT), Freier Tanz Delta VI (DE), PAD - Performance Art Depot (DE), FAKI 18 (HR).

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Článok môžete komentovať ...