30.05.2023 Zuzana Baková - Odtiene červenej

Slovenské banské múzeum pozýva na vernisáž výstavy už 2. júna 2023 o 18:00 hod.

V piatok 2. júna o 18:00, v rámci GRAND OPENINGu GaJK, otvoríme aj výstavu v Štôlni. Pôjde o autorskú výstavu Zuzany Bakovej s názvom Odtiene červenej. Výstavu vybrala Galerijná rada spomedzi prihlášok do otvorenej výzvy GaJK.

Umelkyňa na výstave predstaví svoje dva projekty: "Tekutá tehla" - keramické objekty vytvárané z hliny, pochádzajúcej z magnezitovej haldy v Jelšave a "Bon appetit" - kritická reflexia konzumu mäsa.

Zuzana Baková sa umeniu venuje od roku 2015, keď začala štúdium dizajnu u Viktora Oravca a Slavomíra Bachoríka na bratislavskej ŠUPKE . Pokračovala v ateliéri kreativity 3D na TUKE u Radovana Čerevku, Dávida Demjanoviča a doktorandky Kataríny Bajkayovej. Pôsobila ako stážistka na AVU u Tomáša Hlavinu a Jimeny Mendozy. V štúdiu bude ďalej pokračovať na Bernskej akadémii umenia vo Švajčiarsku. Vo svojej tvorbe sa venuje environmentálnej záťaži, subjektívnym témam, téme domova, bezpečia, telesnosti, téme nelásky, domácemu a partnerskému násiliu. Často sa stavia do pozície, kde dáva novátorskú náplň tomu, čo je už zničené, nepoužiteľné. Lieči to, čomu bolo ublížené. Posledný rok sa sústreďuje na ovládnutie pre ňu nových – výpalových techník. Materiál je pre ňu výpovedný a vníma ho ako živý, často necháva vývoj určiť jemu samému. Presne z toho dôvodu je pre ňu médium keramiky fascinujúce. Pracuje s niečím, čo dáva život, je prostredím pre život, reaguje na pohyb, dotyk, vzduch, slnko, podnebie, teplotu a oheň a má pamäť.

Článok môžete komentovať ...