30.09.2020 Výstava TOTO! je Kabinet ilustrácie XII.-Matúš Maťátko, 14.8.-18.10.2020, Galéria J. Kollára

Slovenské banské múzeum- Galéria Jozefa Kollára a TOTO! je galéria srdečne pozývajú na výstavu ilustrácií TOTO! JE KABINET ILUSTRÁCIE XII. – MATÚŠ MAŤÁTKO.

Slovenské banské múzeum- Galéria Jozefa Kollára a TOTO! je galéria srdečne pozývajú na vernisáž výstavy TOTO! JE KABINET ILUSTRÁCIE XII. – MATÚŠ MAŤÁTKO , ktorá sa uskutoční 14. augusta 2020 o 17:00 hod., Nám. Sv. Trojice 8, Banská Štiavnica.

Viete, čo to je? Taká chuligánska ilustrácia. Otvoríte knihu, začnete si čítať a on – Matúš Maťátko – vám do nej, pomedzi príbeh, hodí obrázok. Hodí, rozumiete? Ako kameň do okna, ako delobuch pod nohy. Monotónnosť čierno-bielych strán pretne transparentnou farebnosťou. Vyruší vás. Nedá sa úplne vysvetliť čo, ako, čím to robí. Možno je to extra hrúbkou čiary, možno jej tvarom, rozmachom ruky. Alebo takmer nehybnou, zmrazenou štylizáciou? Preč od múdrych slov, povedzme to zrozumiteľne: kreslí tak, že vytvára taký komiksový “whaaaam” efekt.

V skutočnosti to ale nie je prostá kresba ako v komikse. Aby mala tú správnu intenzitu, aby nebola plochá, musí ju destilovať, oškriabať z nej nánosy ornamentov, vyrovnať linky tam, kde sa mu začali skrúcať. A tak strieda staré techniky v podklade – ceruzu, fixku, pero tam, kde (aby to nejako vyzeralo) potrebuje silu v ruke, s tými novými vo finalizácii, kde mu stačí (ha!) vymyslieť vzorec a ono sa to (na tablete) sfarbí. Prekladá ich cez seba, vrství až dovtedy, kým nesplynú.

Neťahá ilustráciu hore do akejsi sladkastej vznešenosti, už vôbec nemá ambíciu, aby v nej deti hľadali posolstvo. Bez zábran robí z knihy a z príbehu skratku. Pokojne prizná zdroje inšpirácií v mobilných aplikáciách, v umení z ulíc. Aj keď... skôr než tvar, ho inšpiruje dynamika, to zrýchlenie myslenia, skratka, kondenzácia odkazu. Ale aby sme si to nevysvetlili tak, že je to lacné a rýchle kreslenie. To ani v päte. Naopak. Matúš Maťátko premyslene posúva hranice. Ako hovorí: „… vytváram si svoj paralelný príbeh.“.

Kontakt: galeria@muzeumbs.sk, maria.rojko@gmail.com, www.muzeumbs.sk, www.totojegaleria.sk

Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

TLAČOVÁ SPRÁVA

Článok môžete komentovať ...