19.12.2022 Výstava Stroj, ktorý zmenil svet: Príbeh „ohňového stroja“ Isaaca Pottera

Oslávte s nami 300. výročie postavenia prvého atmosférického parného stroja v strednej Európe. Výstava predĺžená do konca januára 2023.

Slovenské banské múzeum, Kammerhofská 2, 969 01 Banská Štiavnica
MV SR, Slovenský národný archív, špec. pracovisko Slovenský banský archív v Banskej Štiavnici
STROJ, KTORÝ ZMENIL SVET

Slovenské banské múzeum v spolupráci so Slovenským banským archívom pozývajú na otvorenie výstavy Stroj, ktorý zmenil svet: Príbeh „ohňového stroja“ Isaaca Pottera v piatok 8.júla 2022 o 17.00 hodine v budove Berggericht na Trojičnom námestí v Banskej Štiavnici. 

Oslávte s nami 300. výročie postavenia prvého atmosférického parného stroja v strednej Európe. Anglický konštruktér Isaac Potter v roku 1722 postavil parný stroj na odčerpávanie vody zo šachty Althandel v Novej Bani, čím pomohol vyriešiť najpálčivejší problém doby pri ťažbe drahých kovov. Začala sa éra využívania parnej energie u nás.

Spoznajte vzrušujúce začiatky používania atmosférického parného stroja na interaktívnej výstave a nechajte sa vtiahnuť do deja revolučných technických zmien v 18. storočí. Zoznámte sa s princípmi fungovania priemyselného zázraku, ktorý uľahčil náročnú prácu baníkov a výrazne ovplyvnil osud nášho baníctva ale i celej európskej civilizácie. Príbeh ohňového stroja je nevšedným svedectvom doby, keď sa Banská Štiavnica stáva pýchou cisárskeho dvora a dostáva sa na vrchol prosperity a rozvoja.

Výstava potrvá do 31. januára 2023. Výstava je otvorená v čase otváracích hodín mineralogickej expozície SBM v Berggerichte. Viac informácií na www.muzeumbs.sk.

Výstavu autorsky pripravil Mgr. Peter Konečný, PhD. v spolupráci s Ing. arch. Igorom Czielom, Ing. Branislavom Meresom, PhD., Ing. arch. Ivetou Chovanovou, za SBM s Mgr. Zuzanou Denkovou, PhD., Mgr. Adrianou Matejkovou, PhD., Ing. Lubomírom Lužinom, za SBA s Mgr. Milanom Palouom. 
Technická realizácia výstavy: Správa budov, produkcia výstav a expozícií SBM a Dokumentačné centrum SBM. 

Organizátori:
 

Partneri výstavy: Nadácia Carmeuse Slovakia, s.r.o., Danucem Slovensko a.s., KSR - Kameňolomy SR, s.r.o., Slovenské združenie výrobcov kameniva, EUROVIA - Kameňolomy, s.r.o., VSK MINERAL s.r.o., Metso Outotec Czech Republic, s.r.o., OZ Althandel.

Exponáty na výstavu zapožičali:
Múzeum mincí a medailí v Kremnici
Stredoslovenské múzeum
Katedra archeológie UKF v Nitre
OZ Althandel

Zvukové stopy na výstavu zabezpečili:
Solamente Naturali, I.A.Recordings

Článok môžete komentovať ...