23.06.2021 Výstava Piesky mikrosveta v Galérii J. Kollára už od 25.6.2021!

Prvá vernisáž výstavy v Galérii Jozefa Kollára po druhej vlne pandémie už v piatok 25.6.2021 o 18:00 hod.

V banskoštiavnickej Galérii Jozefa Kollára, ktorá je súčasťou Slovenského banského múzea, aktuálne prebieha inštalácia výstavy Piesky mikrosveta, ktorá je projektom voľného zoskupenia českých a slovenských autorov – Petra Jambora, Jakuba Němca, Jakuba Ročka a Michala Žilinského. Týchto štyroch mladých umelcov spája absolvované štúdium v Ateliéri kresby a grafiky pod vedením Svätopluka Mikytu na FaVU VUT v Brne. Projekt bol do výstavného plánu Galérie Jozefa Kollára (GaJK) v Banskej Štiavnici zaradený na základe výsledkov otvorenej výzvy ešte z roku 2019. Pandémia realizáciu projektu značne posunula, a to až do roku 2021, kedy sa vykreovala konečná podoba výstavy, ktorá od roku 2019 prechádzala zmenami. Autori si k finálnej podobe svojej intervencie v GaJK prizvali hosťa – vizuálneho umelca Tomáša Moravanského.
Kurátorsky výstavu zastrešuje Marianna Brinzová v spolupráci s Jakubom Ročkom. 

O autoroch:
Petr Jambor (*1988, CZ)
Absolvent Ateliéru kresby a grafiky na FaVU VUT v Brne pod vedením Svätopluka Mikytu (2018). Vo voľnej tvorbe sa venuje prevažne objektom. Je víťazom ceny Best book design from all over the world, 2017.
Jakub Němec (*1990, SK/CZ)
Absolvent Ateliéru kresby a grafiky na FaVU VUT v Brne (2018). Je to novomediálny umelec pracujúci najmä s médiom inštalácie a objektu. Pochádza zo Slovenska, ale už dlhšie obdobie žije a tvorí v Brne.
Jakub Roček (*1989, CZ)
Absolvent Ateliéru kresby a grafiky na FaVU VUT pod vedením Svätopluka Mikytu (2016). Venuje sa 3D animácii, videu, inštalácii, grafike a objektu. Okrem voľnej tvorby učí na strednej umeleckej škole v Prahe.
Michal Žilinský (*1992, SK/CZ)
Absolvent Ateliéru kresby a grafiky na FaVU VUT v Brne (2018). Zaoberá sa digitálnou animáciou, kresbou a inštaláciou. Je víťazom súťaže pohyblivých obrazov – Iné Vízie SK, 2018 a 2019. Pôsobí v Čechách aj na Slovensku.
Tomáš Moravanský (*1991 SK/CZ)
Doktorand FaVU (KTDU). Tvorí na poli galerijných inštalácií, intervencií do verejného priestoru, pohyblivého obrazu, zvuku, hudobnej produkcie, fyzického divadla a tanca. Je spoluzakladateľom intermediálnej skupiny INSTITUT INSTITUT.

Výstava Piesky mikrosveta pracuje s postapokalyptickým naratívom a je založená na kolaborácii autorov, ktorí pracujú so širokým spektrom médií – od objektu cez inštaláciu až po video, 3D animáciu a zvuk. Názov Piesky mikrosveta vychádza z predstáv/idey autorov o akomsi novom zriadení sveta, ktoré nastalo po súčasnej globálnej kríze. Lajtmotívom výstavy alebo jej východiskovým (zatiaľ fiktívnym) bodom sa stala téma uplynulej ekologickej katastrofy. Tá sa v príbehu Pieskov mikrosveta stala počiatkom všetkých nových mikrosvetov a mikropríbehov štartujúc tak ich svojbytnú existenciu.

„Hmotu“ výstavy tvoria použité veci – trash predmety, ktorých časť galéria získala od miestnej komunity (SBM, ZUŠ, SPŠ S. Mikovínyho, ZŠ Jozefa Horáka, Terra Permonia, Servis AutoMoto – Robo) a časť si umelci doviezli. Veľká sála Galérie Jozefa Kollára je v tejto chvíli zaplnená množstvom starých, „zbytočných“ vecí. Stala sa tak už pred otvorením výstavy mikropriestorom reprezentujúcim náš reálny svet a prostredie, ktoré je výsledkom ľudskej činnosti.
V súlade s novou víziou Slovenského banského múzea a jeho zámerom premeny na prvé Zelené múzeum na Slovensku nastúpila táto štátna inštitúcia na cestu k ekologicky udržateľnému fungovaniu. Jej ambicióznym cieľom je stať sa do roku 2040 emisne neutrálnou, čo potvrdila aj podpisom Deklarácie iniciatívy Museums for Future (Múzeá pre budúcnosť), nezávislej globálnej siete múzeí, kultúrnych organizácií a odborníkov z oblastí týkajúcich sa kultúrneho dedičstva. Galéria Jozefa Kollára prispôsobuje téme ochrany životného prostredia aj svoju výstavnú a výchovno-vzdelávaciu činnosť, preto do výstavného programu implementuje diela s enviromentálnou tematikou. Takou je i výstava Piesky mikrosveta.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond je hlavným partnerom projektu.
Partnerom projektu je Banská St a nica contemporary.

Piesky mikrosveta v Galérii Jozefa Kollára:
Vernisáž/Otvorenie výstavy: piatok 25. 6. 2021 o 18.00 hod.
Trvanie výstavy: 26. 6. 2021 – 26. 9. 2021
Otváracie hodiny: ST – NE/9.00 – 17.00
Adresa galérie: Námestie Sv. Trojice 8, 969 01  Banská Štiavnica
Kontaktná osoba:  Silvia Herianová
                              Galéria Jozefa Kollára
                              Námestie Sv. Trojice 8
                              Banská Štiavnica
                              +421 907 888 872
                              herianova.silvia@muzeumbs.sk
 

Článok môžete komentovať ...