11.06.2022 Tiché správy Zeme - workshop

Dňa 11.6.2022 bola v Galérii Jozefa Kollára otvorená výstava Tiché správy Zeme. Súčasťou realizácie projektu bol aj dvojdňový workshop, v dňoch 7. a 8. júna, s vybranými deťmi zo slovenských základných škôl.

Dňa 11.6.2022 bola v Galérii Jozefa Kollára otvorená výstava Tiché správy Zeme. Súčasťou realizácie projektu bol aj dvojdňový workshop, v dňoch 7. a 8. júna, s deťmi zo slovenských základných škôl.

Prvý deň workshopu bol venovaný pobytu v prostredí hlavnej aktérky projektu – prírody. Deti spolu so svojimi sprievodcami z Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave vyšliapali kopec na Veľkú a Malú Vodárenskú nádrž a k tajchu Červená studňa. Počúvali a nahrávali ruchy lesa, napríklad žblnkot vody, bzučanie hmyzu, zvuky kotúľajúcich sa kamienkov či vlastných krokov, pískania na tráve... Zaznamenané zvuky spojili študentky VŠVU do rytmických motívov, do ktorých sa vo výstave môžete započúvať. 

Druhému dňu dominovala výtvarná tvorba. Kolegovia z VŠVU sa dali inšpirovať tvorbou detí z nórskeho Egersundu (poslali diela na výstavu – tlače z drevorytu) a pripravili pre deti workshop linorytu. Deti dostali do rúk lino a rydlá a učili sa s nimi pracovať. Spomínali, čo videli v prírode počas prechádzky, ale pracovali aj s inými témami. A ryli a ryli... až vzniklo cca 15 nových diel. 

Súčasťou výstavy je aj veľký pracovný stôl určený na kreslenie a maľovanie. Počas leta sa tak do výstavy Tiché správy Zeme môžu zapojiť aj detskí návštevníci galérie a rozšíriť ju o svoje diela.

Na príprave a vedení workshopu sa podieľali študentky Katarína Jankechová, Oleksandra Potrohosh, Nina Vidovencová a pedagóg Anton Čierny. 

Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Nadácie Tatra Banky.

Článok môžete komentovať ...