15.06.2022 Tiché správy Zeme

 Pod klenbami

Tiché správy Zeme
Výstava detských výtvarných diel
Kurátor/-ky: Anton Čierny, Nina Vidovencová, Katarína Jankechová
Spolupráca: Oleksandra Potrohosh, Sofia Holoshchuk
Trvanie výstavy: 11. 6. 2022 – 30. 4. 2023 
Miesto: Pod klenbami, Galéria Jozefa Kollára, Námestie Sv. Trojice 8, Banská Štiavnica
Projekt realizovaný v spolupráci s VŠVU a s podporou Nadácie Tatra Banky

Ahoj! 
Vitaj na výstave. Volá sa Tiché správy Zeme. Na stenách vidíš diela od rôznych detí. Niektoré k nám cestovali len chvíľu, ale niektoré aj niekoľko hodín alebo dní, až z ďalekého Nórska. 

Témou výstavy je príroda – les, lúka, obloha, slnko, voda či oceán, aj zvieratá a hmyz. Deti na svojich kresbách ukazujú, že ju pozorne vnímajú a je veľmi rôzna. Ale aj, že sa mení. Je jej stále menej, je veľmi unavená, poškodená a ohrozená. Hovorí sa tomu aj klimatická zmena. Čo myslíš, ako môžeš prírodu vyliečiť? My napríklad recyklujeme, vypíname vodu a svetlo ak ich už nepotrebujeme.

Ak chceš, aj tvoje dielo môže byť súčasťou výstavy. 
Vidíš v strede miestnosti veľký stôl? Slobodne si k nemu sadni vytvor, čo ti napadne k téme výstavy. Skús si zavrieť oči. Predstav si, že si v prírode a nakresli čo vidíš. 
Potom, keď budeš chcieť, môžeš svoje dielo nalepiť medzi ostatné na výstavnú plochu. Určite sa nájde miesto aj pre tvoj obrázok. 

Teraz ti prezradíme tajomstvo ako vznikla výstava Tiché správy Zeme.  Deti z rôznych škôl Slovenska a Nórska nám poslali svoje diela na tému príroda a klimatická zmena. Niektoré deti sme potom zavolali k nám do galérie na dvojdňový tvorivý pobyt. 
Prvý deň sme sa prechádzali lesom, lúkou, popri vode a objavovali poklady prírody. Ale hlavne sme prírodu počúvali. Stíšili sme sa. Počuli sme veľmi fascinujúce zvuky – hlasný bzukot včiel, žblnkajúcu vodu, šuštiace lístie a veľa iného. Niektoré sme nahrali a môžeš ich počuť aj tu. 

Neuveríš, čo sa potom stalo. Založili sme si kapelu. Volá sa 10 minút ticha. Všetky naše hudobné nástroje sme našli v prírode a nahrali sme prvú pieseň. Skús sa stíšiť a možno ju budeš počuť.

Druhý deň sme boli v galérií. Sadli sme si k stolu a predstavovali si prírodu. Potom sme použili špeciálnu techniku linorytu a vytvorili nové diela. Táto technika funguje nasledovne: do mäkkej podložky, hovorí sa jej lino, deti vyryli rôzne motívy. Potom lino natreli pomocou valčeka farbou a otlačili ho na papier.  Predstav si pečiatku. Je to veľmi podobný spôsob, ale je to taká trošku väčšia pečiatka.
Inšpirovali sme sa dielami od detí z Nórska. Tie pri svojich dielach použili miesto lina drevo. Táto technika sa zase nazýva trochu inak – drevoryt. Obe môžeš skúmať v prvej a druhej miestnosti. 

Tretí a štvrtý deň sme ostali v galérii už len my, ľudia, ktorí túto výstavu pripravili a aj napísali tento text. Nalepili sme diela na rôzne miesta v týchto troch miestnostiach galérie. Nechali sme aj špeciálnu plochu pre teba. Potom sme, žiaľ, museli odísť. Preto nás veľmi teší, že si tu. Teraz výstavu môžeš dotvárať aj ty a ďalší ľudia, ktorým záleží na našej planéte Zem. 

Ďakujeme, že vytváraš s nami Tiché správy Zeme. 

Tóno, Nina, Kasha, Silvia a Katka

Článok môžete komentovať ...