17.04.2024 „Poznaj a chráň prírodu svojej vlasti“ 2024

Slovenské banské múzeum sa aktívne zapojilo do Biologickej olympiády: Náš odborník na minerály a horniny bol súčasťou poroty.

Minerály, horniny a geologické lokality na Slovensku. S týmito témami sa museli oboznámiť žiaci, ktorí sa zúčastnili geologickej časti okresného kola biologickej olympiády „Poznaj a chráň prírodu svojej vlasti“. Uskutočnila sa vo štvrtok 11. apríla 2024 v priestoroch Základnej školy Jozefa Kollára. Slovenské banské múzeum bolo jej súčasťou vďaka zastúpeniu nášho zamestnanca Petra Jancsyho, odborného pracovníka geologického fondu múzea, ktorý bol členom poroty.

Biologická olympiáda je renomovanou súťažou pre žiakov základných škôl, ktorá ponúka jedinečnú príležitosť hlbšie spoznať a oceniť rozmanitosť prírodného sveta. Na Slovensku máme 800 druhov identifikovaných minerálov z celkového počtu približne 5000 doteraz na svete známych druhov. Olympiáda zdôrazňuje význam poznávania a ochrany prírody. Poskytuje žiakom komplexný pohľad na jej rôznorodosť.

Slovenské banské múzeum má záujem na popularizácii prírodných vied. Naša účasť v porote je toho dôkazom. Odborné znalosti nášho zamestnanca v oblasti geológie umožnili účastníkom súťaže lepšie porozumieť zložitému svetu minerálov, hornín a geologických procesov. Podporil ich vedeckú zvedavosť a rozšíril ich obzory.

"Bolo pre nás veľkou cťou byť súčasťou súťaže. Veríme, že prítomnosť pána Jancsyho v porote priniesla žiakom cenné poznatky a inšpiráciu pre ich ďalšie vzdelávanie v oblasti prírodných vied," uviedol Peter Zorvan, riaditeľ Slovenského banského múzea.

Biologická olympiáda kladie dôraz na praktické zručnosti, ako sú určovanie prírodnín, práca v teréne a vlastné pozorovania, čím podporuje výchovu mladej generácie k pozitívnemu vzťahu k prírode a jej ochrane. Účasť odborníkov v porote tak predstavuje dôležitý most medzi akademickým svetom a praktickou aplikáciou vedomostí v reálnom živote.

Súťaž posilňuje záujem mladých ľudí o geológiu a prírodné vedy, a pomáha im na ceste k objavovaniu krás našej planéty a významu ich ochrany pre budúce generácie. Sme radi, že sme mohli byť jej súčasťou.

Víťazom okresného kola prajeme veľa úspechov v krajskom kole, ktoré sa uskutoční v máji. Ostatným žiakom ďakujeme za účasť a odhodlanie preukázať svoje vedomosti a zručnosti v oblasti prírodných vied. Ich záujem a úsilie o pochopenie rozmanitosti prírody sú neoceniteľné a dôležité pre budúcu ochranu a udržateľné spolunažívanie s prírodným svetom. Veríme, že získané poznatky a skúsenosti z tohtoročnej súťaže im poslúžia ako pevný základ pre ďalšie štúdium a možno aj inšpiráciu pre budúcu kariéru v oblasti geológie, ekológie či ochrany prírody. Tešíme sa na ďalšie ročníky podujatia a dúfame, že entuziazmus mládeže pre prírodné vedy bude naďalej rásť.

Vyhodnotenie súťaže: 
Kategória GEOLÓGIA
1. miesto Nina Rosípková
2. miesto Rastislav Kútnik
3. miesto Adrián Kašiar

Kategória ZOOLÓGIA
1. miesto Nina Macková
2. miesto Simona Oravcová
3. miesto Boris Volčko

Kategória BOTANIKA
1. miesto Samuel Veverka
2. miesto Natália Martina Kučerová
3. miesto Hana Bučencová

Článok môžete komentovať ...