20.01.2022 Matúš Lányi a Edmund Gwerk, Galéria J. Kollára, 27.1.2022.

Diskusia o intervencii súčasného umelca vo výstave „Paralely a paradoxy“, 27.januára 2022.

Matúš Lányi a Edmund Gwerk
Diskusia o intervencii súčasného umelca vo výstave „Paralely a paradoxy“

Slovenské banské múzeum – Galéria Jozefa Kollára zrealizovala diskusiu o umeleckej intervencii. Rozprávali sme sa so súčasným slovenským vizuálnym umelcom Matúšom Lányim vo výstave „Paralely a paradoxy“, ktorá prezentuje prierez tvorbou a životom Edmunda Gwerka, expresionistického maliara a banskoštiavnického rodáka. Kurátorka Zsófia Kiss-Szemán prizvala k spolupráci na výstave Matúša Lányiho, ktorý predstavil vo výstave svoje intervenčné dielo – Kresba grafu.

Počas diskusie Matúš predstavil niekoľko zaujímavých príkladov umeleckej intervencie od známych svetových autorov. Potom sme diskutovali o jeho konkrétnej intervencii, Kresba grafu, vo výstave „Paralely a paradoxy“, tomu ako vznikala a na čo poukazuje.  

Matúš Lányi (1981) pochádza zo Spišského Podhradia. Študoval na Fakulte umenia Technickej univerzity v Košiciach, v Ateliéri grafiky a experimentálnej tvorby (u Rudolfa Sikoru a Zbyňka Prokopa). V roku 2021 na tejto fakulte obhájil doktorát. Jeho tvorba sa pohybuje na poli maľby, videa a inštalácie, v ktorých ho zaujíma interpretácia spoločnej témy – biblických udalostí a kresťanskej ikonografie. Vystavoval na mnohých výstavách na Slovensku a v zahraničí (napr. v Čechách, Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku, Taliansku, Francúzsku).  Žije a tvorí v Banskej Štiavnici.

Článok môžete komentovať ...