20.01.2016 Konferencia Etnológ a múzeum,21-23. jún 2016,Starý zámok

Jubilejný 20. ročník konferencie Etnológ a múzeum bude v Banskej Štiavnici (výzva … Continue reading

Jubilejný 20. ročník konferencie Etnológ a múzeum bude v Banskej Štiavnici (výzva na predkladanie prihlášok)

Už dvadsať rokov sa slovenskí etnológovia raz do roka stretávajú na interdisciplinárnej vedeckej konferencii Etnológ a múzeum, aby si vymenili svoje poznatky i skúsenosti a prezentovali výsledky najnovších výskumných, výstavných, či akvizičných projektov. Aktuálny ročník konferencie s podtitulom Etnológ v teréne/ k prameňom poznania, sa uskutoční 21. až 23. júna 2016 v Starom zámku v Banskej Štiavnici. Tematicky bude zameraný na terénny výskum a využívanie metódy oral history. Na konferencii odznejú príspevky prezentujúce metodologicko–teoretické súvislosti i príspevky z praxe približujúce kontexty života múzejných zbierok. Nebude chýbať pomenovanie nástrah a úskalí výskumu v teréne, referáty prezentujúce databázy nahrávok a prepisov, či zamyslenia nad legislatívnymi kontextami. Tešíme sa na zaujímavých hostí nielen zo Slovenska, ale i z Česka, pozvanie prijal i Prof. PaedDr. Mgr. Miroslav Vaněk, Ph.D. z Centra orální historie pri Ústave pro soudobé dejiny AV ČR.

Podujatie je určené najmä kurátorom etnologických a historických fondov v slovenských múzeách. Dúfame však, že naše pozvanie príjmu i vedeckí pracovníci z oblasti histórie a etnológie a širšia odborná verejnosť (pracovníci vysokých škôl, študenti participujúci na orálno – historických projektoch, žurnalisti, zástupcovia občianskych združení).

Organizátori: Slovenské banské múzeum Banská Štiavnica, Etnologická komisia Zväzu múzeí Slovenska, Zväz múzeí Slovenska, Národopisná spoločnosť Slovenska.

Realizačný tím: Mgr. Zuzana Denková, etnologička – kurátorka, Slovenské banské múzeum, podpredsedníčka Etnologickej komisie ZMS, Mgr. Eva Ševčíková, predsedníčka Etnologickej komisie ZMS, odborná pracovníčka, zodpovedná redaktorka čas. RUD, Doc. PhDr. Hana Hlôšková, CSc. – vedecká garantka podujatia, Katedra etnológie a muzeológie, Filozofická fakulta Univerzity Komenského, Bratislava.

Prihlášky prosíme zasielať do 15. 2. 2016 na emailovú adresu etnolog@muzeumbs.sk, Mgr. Zuzana Denková, 0907 828 792. Viac informácií na www.muzeumbs.sk.

Mgr.Zuzana Denková

Materiály k stiahnutiu:

Pozvánka

Prihláška

Formulár na anotáciu príspevku

Článok môžete komentovať ...