23.07.2021 JOZEF PILÁT: Per aspera ad astra

Foyer a Átrium

Kurátorka: Mária Janušová
Vernisáž: 23.7.2021, 18:00
Trvanie výstavy: 24.7. – 5.12.2021 (výstava predĺžená do 29.5.2022)
Miesto konania: Foyer a átrium Galérie Jozefa Kollára, Námestie Sv. Trojice 8, Banská Štiavnica

Výstavu organizuje Slovenské banské múzeum – Galéria Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. Zriaďovateľom Slovenského banského múzea je Ministerstvo životného prostredia SR.

Výstava s názvom Per aspera ad astra predstavuje monumentálnu inštaláciu Jozefa Piláta, ktorá dominuje priestoru foyer a átria Galérie Jozefa Kollára. Časť inštalácie, ktorá je prezentovaná v átriu, umelec vytvoril špeciálne na mieru priestoru po mnohých hodinách náročných príprav. Druhá časť v podobe rastlinnej stonky vo vstupnom priestore galérie pochádza z jeho predchádzajúcej tvorby. Inštalácia spodobuje bodliak, rozdelený na dve časti, na kvet situovaný do átria a stonku či tŕnie, nachádzajúce sa vo foyeri.

Bodliak je obľúbeným motívom Jozefa Piláta. Túto rastlinu prezentoval v odlišnej podobe minulý rok počas výstavy finalistov Ceny Oskára Čepana v Novej Synagóge v Žiline. I keď bodliak v súčasnosti vnímame ako burinu a snažíme sa ju zakaždým odstrániť z našich polí, málokto vie, že je to liečivá rastlina, pomáhajúca najmä pri problémoch pečene, ktorú poznali už v staroveku. Zdá sa, že pre Jozefa Piláta je symbolika bodliaka ako niečoho nechceného, neoceneného či voľne rastúceho, veľmi dôležitá. Autor, ktorý pochádza spod Tatier z veľkej rodiny, v ktorej je jediným umelcom, sa zrejme často cíti ako taký bodliak – vyvrheľ. Rovnako môžeme túto metaforu aplikovať na vnímanie kultúry našou dnešnou spoločnosťou.Pandemická kríza ukázala, ako je kultúra burinou pre väčšinu obyvateľstva. Avšak kto by chcel vykročiť z tejto neprajnej masy ľudí, vnímať, počúvať a nechať na seba pôsobiť umenie, môže mať pre nehu / ňu priam liečivé účinky.

Latinský názov výstavy je možné voľne preložiť ako cez prekážky ku hviezdam alebo tŕnistou cestou k úspechu. Motív tŕnia má taktiež významné miesto v Pilátovej tvorbe. Tŕnie je pre autora zaujímavé nielen svojou zvláštnou štruktúrou, ale taktiež symbolikou poranenia sa, krehkosti či ostražitosti. V Galérii Jozefa Kollára sa môže divák cez tŕnie „predrať“ ku kráse v podobe kvetu bodliaka. Môže do neho vstúpiť, posedieť si, zahĺbiť sa do myšlienok alebo len tak pozorovať zachytenie malebnej podoby „buriny“.

Jozef Pilát študoval maľbu (ateliér Wojciecha Zubalu) a umenie vo verejnom priestore (ateliér Mirosława Duchowského) na Akadémii umení vo Varšave. Aktuálne je na doktorandskom stupni štúdia na Katedre intermédií (ateliér Martina Piačeka) na VŠVU v Bratislave. Vystavoval doma aj v zahraničí na početných samostatných či skupinových výstavách. Minulý rok bol finalistom Ceny Oskára Čepana. Žije a tvorí v dedinke Šuňava pod Tatrami.

Text: Mária Janušová

Foto: Lubomír Lužina, Beáta Babiaková, ml.

Článok môžete komentovať ...