27.10.2022 Je štiavnický stratovulkán supervulkánom?

Štiavnický stratovulkán označil za supervulkán kolega RNDr. Ladislav Šimon, PhD. zo Štátneho geologického ústavu D. Štúra v Bratislave vo videu nazvanom „Vulkanológ Ladislav Šimon predstavuje supervulkán Štiavnica“. Následne bolo toto označenie použité pre  propagáciu turizmu v oblasti Banskej Štiavnice.

Bol štiavnický stratovulkán supervulkánom?
RNDr. Jaroslav Lexa, CSc., Ústav vied o Zemi SAV

Štiavnický stratovulkán označil za supervulkán kolega RNDr. Ladislav Šimon, PhD. zo Štátneho geologického ústavu D. Štúra v Bratislave vo videu nazvanom „Vulkanológ Ladislav Šimon predstavuje supervulkán Štiavnica“. Následne bolo toto označenie použité pre 
propagáciu turizmu v oblasti Banskej Štiavnice.

Na dotaz Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici ohľadne odôvodnenia takéhoto označenia Dr. Šimon v odpovedi uviedol, že termín supervulkán bol spopularizovaný v relácii BBC v roku 2000, v ktorej „Redaktori BBC jednoducho všetky stratovulkány ktoré prešli 
kalderovým vývojom nazvali supervulkány“. To následne pretavil do konštatovania, že stratovulkán s kalderovým vývojom možno považovať za supervulkán. V tomto zmysle potom aplikoval termín supervulkán aj na štiavnický stratovulkán, o ktorom je známe, že vo svojom vývoji prešiel štádiom subsidencie rozsiahlej kaldery (Konečný, 1971; Konečný et al., 1998). Ale v tom istom texte uvádza aj, že „Supervulkán musí mať VEI 8 (VEI 8 = vulkanický explozívny index číslo 8) a počas erupcie vyvrhol viac ako 1000 kilometrov kubických magmy“ ako aj, že termín štiavnický supervulkán používa na popularizáciu stratovulkánu pre verejnosť a že v odborných textoch používa zavedený termín štiavnický stratovulkán. 

Domnievam sa, že dr. Šimon zle pochopil uvedenú reláciu v tom, že kaldery, ktoré asociujú s mohutnými explozívnymi erupciami VEI=8 sú rozhodujúcim kritériom pre označenie vulkánov za supervulkány. Ale ako je zrejmé aj zo stručného prepisu relácie BBC, rozhodujúcim kritériom sú mohutné explózie s enormným množstvom pyroklastických uloženín, ktorých sprievodným javom je subsidencia kaldery. Avšak nie s každou kalderou sú spojené takéto erupcie. A to je aj prípad štiavnického stratovulkánu, keď subsidencia kaldery nebola spojená s mohutnejšou explozívnou erupciou (pozri nižšie).

Viac  zaujímavých informácií sa dočítate v dokumente v PDF:
Bol štiavnický stratovulkán supervulkánom?

Článok môžete komentovať ...