14.03.2023 DISKUSIA S ERIKOU SZŐKE, Galéria Jozefa Kollára, 17.3.2023

Srdečne pozývame na podujatie MINOR MAXI 3 - Diskusia s umelkyňou Erikou Szőke.

Projekt MINOR MAXI 3 prezentuje vizuálnych umelcov maďarskej národnosti žijúcich na Slovensku. Realizuje ho Transkunsthalle s.r.o. v spolupráci s Galériou Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. MINOR MAXI 3 má formát neformálnej diskusie moderátora s umelcom, obohatenej o obrazovú prezentáciu diel i zážitkové momenty z tvorby umelcov. Vo februári sme sa zoznámili s tvorbou Dávida Koroncziho, ktorý nás okrem rozhovoru o svojom umení potešil aj skvelým jedlom. K ďalšej diskusii si moderátor a autor projektu Anton Čierny pozval vizuálnu umelkyňu Eriku Szőke.
Diskusiu bude moderovať Anton Čierny. 

Erika Szőke je vnímaná ako fotografka, ale fotografie často používa na dokumentáciu akcií, inštalácií či situácií. Predmetom jej výskumu je jej najbližšie okolie, rodina a miesto, kde žije, príslušnosť k tomu, čo ju „tvorí“, vzťahy a prepojenia. Jej výrazový slovník je veľmi prívetivý, ale niekedy aj znepokojujúci. Vždy však „loví“ v hĺbke, a pýta sa na podstatu krehkého bytia. Jej komunitné diela pripomínajú v niečom diela Kateřiny Šedej, ale v niečom sú výrazne iné, sú viac existenciálne. Vo svojej umeleckej práci Erika často siaha po nezvyčajných, „netradičných“ experimentálnych postupoch, pričom vytvára aj efemérne objekty a unikáty. 

Srdečne vás pozývame na diskusiu s touto zaujímavou umelkyňou, ktorá si pre nás pripravila aj prekvapenie. Príďte a zistite, na čo sa dá využiť energia materského kvásku! 

REALIZOVANÉ S FINANČNOU PODPOROU Z FONDU NA PODPORU KULTÚRY NÁRODNOSTNÝCH MENŠÍN.

Článok môžete komentovať ...