05.04.2022 Diskusia o udržateľnej mobilite v lokalite UNESCO

Pozývame Vás na diskusiu o udržateľnej mobilite v lokalite UNESCO, Banská Štiavnica, Kammerhof, ENVIROUČEBŇA, piatok 8.4.2022, 14.15 – 15.45 hod.

Diskusia o udržateľnej mobilite v lokalite UNESCO
Banská Štiavnica, Kammerhof, ENVIROUČEBŇA, piatok 8.4.2022, 14.15 – 15.45 hod 

Pozývame Vás na diskusiu o udržateľnej mobilite v lokalite UNESCO. 

Aké budú témy diskusie? 
Aké sú možnosti múzea v spolupráci so samosprávou (Slovenské banské múzeum navštívi cca 120.000 návštevníkov ročne, lokalita UNESCO, expozície situované v atraktívnych ikonických národných kultúrnych pamiatkach) v podpore udržateľnej (pešej) mobility v lokalite, ktorá je konfrontovaná s dôsledkami masového turizmu (problematika preplneného centra mesta v letnej turistickej sezóne s ročnou návštevnosťou cca 400.000 návštevníkov, dopady na domácich obyvateľov, nadmerný hluk, smog, problém s parkovaním a pod.).

Diskutovať budeme nielen o význame podpory pešieho pohybu v turisticky atraktívnych lokalitách, ale aj o možnostiach logistických riešení dopravných problémov súvisiacich s dopadmi masovej turistiky v Banskej Štiavnici, o efektivite inovatívnych riešení mobility vo vzťahu k znižovaniu uhlíkovej stopy, o potrebe diverzifikácie návštevnosti atraktívnych cieľov v lokalite UNESCO aj z aspektu kumulujúcich sa dopravných problémov.     

Diskutujúci: 
•    Martin Macharik, poslanec mestskej samosprávy, člen stavebnej komisie, aktivista, podnikateľ 
•    Ján Roháč, Nadácia Ekopolis, odborník na udržateľnú mobilitu 
•    Jakub Melicherčík, hlavný architekt Mesta Banská Štiavnica 
•    Patrik Pavlovský, Ústav verejnej politiky Univerzity Komenského Bratislava
•    Europe Direct Centrá Univerzity Mateja Bela, Banská Bystrica 
•    Silvia Herianová, projektová koordinátorka Galérie Jozefa Kollára (SBM)
•    Iveta Chovanová, centrum komunikácie, marketingu a zelených inovácií SBM  

Diskusiu bude moderovať Zora Paulíniová, konzultantka pre verejné priestory a participatívne plánovanie.

Podujatie sa uskutoční v súvislosti s celoslovenským pracovným stretnutím ambasádorov Európskeho klimatického paktu v Banskej Štiavnici (7.- 8. 4.2022). Slovenské banské múzeum je tiež členom platformy.  

Európsky klimatický pakt je celoeurópska iniciatíva Európskej komisie, ktorá vznikla v decembri 2020 a oslovuje jednotlivcov, komunity a organizácie s ponukou účasti na budovaní zelenšej Európy. Pakt má za cieľ zapojiť občanov a komunity do boja za našu klímu a životné prostredie, informovať, inšpirovať a podporovať spoluprácu medzi ľuďmi a organizáciami - od orgánov na národnej, regionálnej a miestnej úrovni až po podniky, zväzy, organizácie občianskej spoločnosti, vzdelávacie inštitúcie, výskumno-inovačné organizácie, skupiny spotrebiteľov, ako aj jednotlivcov. Nosnými témam Paktu sú udržateľná mobilita, energia a spotreba. Zapojenie do Európskeho klimatického paktu je možné na individuálnej úrovni prostredníctvom prísľubu na platfome count us in. Jedným z prísľubov, ktorý môžu občania zložiť je aj prísľub walk and cycle more.

Článok môžete komentovať ...