11.09.2013 Tajomstvo baníckeho kladivka a želiezka (súbor textov a ilustrácií rovnomennej výstavy)

Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici obohatilo svoju ponuku na … Continue reading

Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici obohatilo svoju ponuku na predajných miestach v expozíciách o novú publikáciu Tajomstvo baníckeho kladivka a želiezka-súbor textov a ilustrácií výstavy, ktorá bola inštalovaná vo výstavných priestoroch v objekte Berggericht od 6. septembra 2012 do 31. júla 2013.

 

Informácie o publikácii:

DENKOVÁ, Zuzana (ed.). Tajomstvo baníckeho kladivka a želiezka (súbor textov a ilustrácií rovnomennej výstavy). Banská Štiavnica : Slovenské banské múzeum, 2013, 38 s.

Súbor textov a ilustrácií výstavy Tajomstvo baníckeho kladivka a želiezka. Obsah tvoria nasledovné tematické oblasti:

  1. Symboly a ich význam v živote ľudí, banícke symboly, banícky znak (prekrížené kladivo a želiezko) a spôsoby jeho stvárnenia.
  2. Banícke kladivo a želiezko z pohľadu archeológie.
  3. Banícky znak a jeho výskyt na svetských i sakrálnych objektoch v banských lokalitách Slovenska, znaky montánnej krajiny ako nepriame symboly baníctva.
  4. Banícky znak v agende Baníckej a lesníckej akadémie i v spoločenskom živote jej študentov
  5. Banícke kladivo a želiezko z pohľadu banskej techniky.
  6. Banícky znak na súčastiach baníckej uniformy.
  7. Banícky znak na dekoratívnych a úžitkových predmetoch v domácnostiach baníkov,  banícki patróni ako súčasť nepriamej baníckej symboliky.

Podklady k jednotlivým témam spracovali kurátori múzea – Mária Čelková (bývalá kurátorka, externá spolupracovníčka), Magdalena Sombathyová, Eva Lovásová, Jozef Labuda a Zuzana Denková, ktorá je i zostavovateľkou publikácie. Autormi fotografií sú Katarína Patschová a Lubomír Lužina. Grafickú úpravu obsahu navrhol Marek Krátky, obal spracovala Iveta Chovanová. Brožúra v slovensko–anglickej jazykovej mutácii vyšla v náklade 166 ks. Finančne jej vznik podporil International Visegrad Fund.

Cena: 10

Foto: K.Patschová

 

Článok môžete komentovať ...