19.08.2021 CITADELA 04 — #TEXTILNÉ/križovatky, 28.8.2021

CITADELA 04 -  #TEXTILNÉ/križovatky rámcuje téma textilu, odievania, módy. Zaujímaví hostia predstavia nielen kultový miestny (už zaniknutý) podnik PLETA, históriu textilného (socialistického) priemyslu, ale aj pomalú módu.

Slovenské banské múzeum Banská Štiavnica v spolupráci s o.z. Iniciatíva za živé mesto uvádzajú a pozývajú na podujatie
CITADELA 04  — #TEXTILNÉ/križovatky

Banská Štiavnica, Starý zámok, sobota 28.8. 2021, Starozámocká 11 
15.00 – 18.00  
Kontakt: chovanova.iveta@muzeumbs.sk, 0907 076 645, www.muzeumbs.sk

Projekt CITADELA je cyklus sobotných podujatí  - mini festivalov o fenoménoch histórie, vedy, umenia a každodennosti uvádzaný v kulisách Starého zámku. Počas tematických eventov sa budú medziodborovo neformálne prezentovať a prepájať odborníci, vedci, bádatelia, múzejníci, archivári a umelci. Ambíciou podujatia je verejnosti neformálne predstaviť rozmanité kultúrno – historické škály bádania, múzejníctva, aktuality, ale aj multižánrové umelecké reakcie na špecifický genius loci Starého zámku. Projekt je prepojený aj na rezidenčný program múzea „Žiakov dom“. Odborníci (nielen múzejníci), tvorcovia, študenti počas mikrorezidenčných pobytov skúmajú, tvorivo reagujú na zbierkový fond múzea, resp. na kultúrne dedičstvo Banskej Štiavnice. Projekt prepája, sieťuje lokálnych aktérov a odborníkov, tvorcov z externého prostredia (nielen slovenského).
Pozývame aj rodiny s deťmi, súčasťou programu budú aj tvorivé dielne.    

CITADELA 04 -  #TEXTILNÉ/križovatky rámcuje téma textilu, odievania, módy. Zaujímaví hostia predstavia nielen kultový miestny (už zaniknutý) podnik PLETA, históriu textilného (socialistického) priemyslu, ale aj pomalú módu, knižnicu oblečenia, lokálne textilné produkty. 

Komentovanou prehliadkou výstavy PRÍBEH ZNAČKY PLETA nás prevedú dve dôležité banskoštiavnické „módne aktérky“ Beáta Lazarová a Iveta Petrikovičová. Aj oni boli súčasťou príbehu PLETY a dodnes je móda ich vášňou. 

Iniciatívne zoskupenie ŠUMNÉ vníma fenomén módy z perspektívy jej výnimočnosti, aj udržateľnosti. Realizujú unikátny koncept – KNIŽNICA OBLEČENIA. Vedeli ste, že kvalitné odevy od našich dizajnérov sa dajú požičať? ŠUMNÉ vo svojich projektoch uplatňuje princíp cirkulárnej ekonomiky, propaguje koncept „pomalej“ módy , zmenu spotrebiteľských návykov, znižovanie uhlíkovej stopy, ktorú produkuje módny priemysel. Okrem prezentácie projektu, si záujemcovia na workshope zmerajú MÓDNU STOPU a získajú sériu nápadov, ako ju znížiť. 

Projekt GUBAŇA  je o ovčej vlne. A komplexne. Od prípravy a spracovania vlny až po odev. Tradičné postupy a čistý, funkčný dizajn pletenín. Koncept vzniku  a vízie lokálnej značky GUBAŇA nám predstavia jej protagonistky. 
Prezentáciu „Stratená mÓDA“ uvedie Zuzana Šidlíková zo Slovenského múzea dizajnu. Budeme putovať po stopách textilných a odevných podnikov v socialistickom Československu. Čo sa nosilo, kde sa nakupovalo, či a ako ovplyvňovala vývoj módy ideológia. Dozvieme sa tiež, ako prebieha výskum, ako vniká múzejná zbierková kolekcia textilu a odevov a prečo je jej formovanie dôležité. 

Hudobným osviežením programu CITADELY 04 bude zvuková plocha JAZZOVÉ PLETENINY, ktorú uvedie Mária Reháková (flautistka a speváčka).   

PROGRAM Citadela 04   –  #TEXTILNÉ/križovatky    
15.00 – 17.00/ Poznáte svoju MÓDNU STOPU? Workshop o.z. Šumné. Viete aká veľká je vaša módna stopa? Aký dopad má váš spôsob obliekania a starostlivosti o oblečenie na životné prostredie? Získajte tipy a triky, čo môžete robiť lepšie, kde oblečenie nakupovať. Staňte sa fanúšikom výnimočnej, udržateľnej „pomalej“ módy.
15.00 / KABINET KURÁTORA: Príbeh značky PLETA, komentovaná prehliadka výstavy s Beátou  Lazarovou a Ivetou Petrikovičovou.
16.00 / JAZZOVÉ PLETENINY  -  hudobné prekvapenie jazzovej hudobníčky flautistky Márie Rehákovej
16.30 / GUBAŇA  - prezentácia lokálnej značky zameranej na tvorbu odevov z ovčej vlny.
17.00 / Stratená mÓDA – po stopách podnikov v socialistickom Československu. Prezentácia Zuzany Šidlíkovej o socialistickej móde, ale aj o peripetiách vzniku zbierkovej kolekcie textilu v Slovenskom múzeu dizajnu. 
17.30 / ŠUMNÉ (Knižnica oblečenia a iné módne spomalenia). Prezentácia platformy ŠUMNÉ, ktorej projekty prispievajú k pozitívnym zmenám  nastavenia módneho priemyslu. Projekt o hľadaní rovnováhy, o podpore lokálnych módnych dizajnérov a o udržateľnej, kvalitnej móde.  

O AUTOROCH: 
Tvorivý (a priateľský) tandem BEÁTA LAZAROVÁ a IVETA PETRIKOVIČOVÁ je súčasťou a stálicami banskoštiavnickej „módnej“ scény. Nielenže obe pracovali v textilnom podniku PLETA, ale obe sú odevné návrhárky a kostýmové výtvarníčky. Móda je ich vášňou. 

Občianske združenie ŠUMNÉ - Knižnica oblečenia, svojimi aktivitami programovo prispieva je k znižovaniu uhlíkovej stopy  vyrobeného oblečenia. Podporuje kvalitnú a lokálnu výrobu módy, agituje verejnosť smerom k udržateľnej móde. Rozvíja misiu zdieľania, požičiavania odevov namiesto ich nakupovania. Projekty ŠUMNÉ uplatňujú princípy cirkulárnej ekonomiky. Oblečenie nemusí skončiť na skládke odpadu, v spaľovni či zabudnuté v skrini, ale môže zostať v "obehu".
Šumné vo svojej odevnej knižnici ponúka prenájom kvalitných výrobkov od lokálnych značiek, ktoré vyrábajú oblečenie v duchu slowfashion (pomalá móda). www.sumne.sk

ZUZANA ŠIDLÍKOVÁ vyštudovala Vedu o výtvarnom umení na Filozofickej fakulte univerzity Komenského a Odevný dizajn na Vysokej škole výtvarných umení. Absolvovala tiež stáže na umeleckopriemyslených školách v Prahe, nemeckom Kieli a Hamburgu. Po krátkom pôsobení v Slovenskej národnej galérii pracovala v Slovenskom centre dizajnu ako redaktorka časopisu Designum. V roku 2010 získala doktorát na VŠVU v Bratislave, kde sa venovala výskumnej a pedagogickej činnosti. Od roku 2016 pracuje ako kurátorka módy a textilu v Slovenskom múzeu dizajnu. Je autorkou kníh Móda na Slovensku v medzivojnovom období (2011),  Textilná tvorba a dizajn v 20. a 21. storočí  (2013),  Stratená mÓDA – Odevná kultúra na Slovensku v rokoch 1945 – 1989 (2016), a  spoluautorkou knihy Móda na Slovensku, stručné dejiny odievania (2014) a Karol Kállay – zaostrené na krásu (2019). https://scd.sk/slovenske-muzeum-dizajnu/

MÁRIA REHÁKOVÁ je flautistka a speváčka, ktorá vyštudovala jazz v Londýne na prestížnej Guildhall School of Music. Tu stretla svojho spoluhráča (a teraz aj manžela), britského saxofonistu Sama Knighta. Spoločne pôsobia na londýnskej jazzovej scéne, kde pravidelne koncertujú v renomovaných kluboch ako Ronnie Scott’s, The Spice of Life a.i. Obaja absolvovali turné s rôznymi jazzovými zoskupeniami vo viacerých krajinách Európy a v USA. 
www.zvukforstiavnica.sk/rehakova-knight-quintet

GUBAŇA je formácia štyroch žien  z okolia Banskej Štiavnice. Chovateľka oviec, odevná dizajnérka, profesionálna štrikérka a publicistka. Zobrali to najlepšie z vedomostí našich predkov o spracovaní vlny a spojili to s moderným čistým dizajnom. Výsledkom je nadčasové originálne oblečenie, ktoré si sebavedomo  môžete obliecť aj do mesta, a pritom si zachováva funkčné vlastnosti poctivej ovčej vlny. https://gubana.sk/

Projekt je realizovaný aj vďaka podpore Mesta Banská Štiavnici a spolupráci s o.z. SPECTACULUM, ktoré uvádza festival Zvuk for Štiavnica https://www.zvukforstiavnica.sk/. 

Udalosť: https://www.facebook.com/events/434790477832037 

Vstupné: 5,- € (dospelý); 6,- € (rodina), 2,- € (študenti, dôchodcovia), deti do 6 rokov zdarma

#slovenske_banske_muzeum #stary_zamok #CITADELA04 #TEXTILNÉ/križovatky

Článok môžete komentovať ...