06.09.2021 BETLEHEMY Z BANSKEJ ŠTIAVNICE A OKOLIA - prezentácia publikácie

Slovenské banské múzeum v spolupráci s o.z. KUL – TUR pozývajú na uvedenie a autorskú prezentáciu novej publikácie Zuzany Denkovej „Betlehemy z Banskej Štiavnice a okolia“.

Slovenské banské múzeum Banská Štiavnica a o.z. KUL – TUR Zvolen pozývajú
na uvedenie a prezentáciu publikácie
BETLEHEMY Z BANSKEJ ŠTIAVNICE A OKOLIA

Banská Štiavnica, Kammerhof, Kammerhofská 2, expozícia Baníctvo na Slovensku 
10. september 2021, 15.00 hod.  

Kontakt: enviro@muzeumbs.sk, chovanova.iveta@muzeumbs.sk, 0907 076 645, www.muzeumbs.sk

Slovenské banské múzeum v spolupráci s o.z. KUL – TUR pozývajú na uvedenie a autorskú prezentáciu novej publikácie Zuzany Denkovej „Betlehemy z Banskej Štiavnice a okolia“.
Podujatie je súčasťou programu osláv tradičných Salamandrových dní 2021.  

Obrazová publikácia približuje ľudové betlehemárstvo v Banskej Štiavnici a v okolitých baníckych obciach. Čitateľom predstavuje unikátnu kolekciu baníckych betlehemov uchovávaných v zbierke Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici. 

Publikácia „Betlehemy z Banskej Štiavnice a okolia“ vznikla v autorskej koncepcii Zuzany Denkovej. V jednotlivých kapitolách približuje začiatky betlehemárskej tradície v lokalite. V knihe možno objaviť ilustrácie drevených, papierových i textilných betlehemov a to od najstarších figúrok vyrobených z dosiek - po novodobé betlehemy z druhej polovice 20. storočia. Zahrnuté sú i základné informácie o výrobcoch betlehemov, napríklad o rezbárovi Jánovi Šulcovi zo Štefultova, absolventovi rezbárskej dielne v Štiavnických Baniach. 

Publikácia približuje i betlehemy, v ktorých sú originálne vkomponované banícke výtvarné motívy vsadené do biblického príbehu narodenia Ježiša. Objaviť tak môžeme adorujúcich členov baníckych bratstiev, tzv. aušusníkov, banícke pracovné nástroje i charakteristické prvky montánnej krajiny.  
Súčasťou knihy sú i betlehemské prospekty (tzv. maľované salaše), ktoré maľovali baníci a používali ich ako popredia rozložených betlehemov. Salaše patria medzi ľudové výtvarné špecifikum severozápadného Hontu. Vďaka zberateľskej aktivite Františka Fialu (riaditeľa Štátneho banského múzea D. Štúra, ktoré bolo založené v roku 1927) múzeum opatruje takmer 150 kusovú kolekciu prospektov.  
 
Vydanie publikácie „Betlehemy z Banskej Štiavnice a okolia“ inicioval Jozef Poliak v decembri 2018, keď hľadal informácie o betlehemárskej tradícii na Slovensku a zistil, že obrazová publikácia o betlehemoch neexistuje. Začal preto hľadať partnerov, ktorí by podporili vydanie takejto knižky a rozhodol sa prvú publikáciu venovať lokalite, v ktorej sa uvedená tradícia rozvinula najviac. Knižku v náklade 1000 kusov vydalo v auguste 2021 občianske združenie KUL-TUR zo Zvolena v spolupráci so Slovenským banským múzeom v Banskej Štiavnici.  

O autorke: 
Zuzana Denková, Mgr., PhD.
Etnologička, vo svojej výskumnej práci sa ťažiskovo zaoberá každodenným životom baníkov v období socializmu. Okrem štúdií, článkov a výstav približujúcich materiálnu kultúru baníkov (napríklad tradíciu aušusníkov, banícky odev, doplnkové zamestnania baníkov, banícke symboly) je spoluautorkou publikácie /NE/ZABUDNUTÍ AUŠUSNÍCI (2013) a autorkou publikácie BANÍCKE UNIFORMY (2020). Pracuje v Slovenskom banskom múzeu v Banskej Štiavnici, v súčasnosti na pozícii riaditeľky. 

Autorka: Zuzana Denková
Fotografie: archív Slovenského banského múzea v B. Štiavnici, Lubomír Lužina, Beata Babiaková, ml. a Katarína Patschová
Námet a spolupráca: Jozef Poliak
Grafika: DALI-BB, s.r.o., Banská Bystrica
Tlač: NIKARA, Krupina
Náklad: 1000 kusov
Vydanie knihy podporilo: Slovenské banské múzeum

Článok môžete komentovať ...