25.09.2021 Balada o Zemi

Koncert Balada o Zemi bol zrealizovaný vo výstave Piesky mikrosveta, pár dní pred jej odinštalovaním.

Piatok 24. 9. 2021 – Balada o Zemi

Koncert Balada o Zemi bol zrealizovaný vo výstave Piesky mikrosveta, pár dní pred jej odinštalovaním.
Účinkovali: Ľubomír Gašpar (cimbal), Júlia Kozáková (spev)

Zámerom koncertu, počas ktorého zaznela súčasná hudba ale aj baladické spevy, bolo dotknúť sa ľudskosti v nás a prihovoriť sa cez hudbu planéte Zem.

Slovenské banské múzeum (SBM) sa aj prostredníctvom tohto koncertu pripojilo v tento deň ku globálnemu klimatickému štrajku. Múzeá na štrajk vyzvala asociácia Museums for Future (MFF), ktorej je SBM členom. 

Júlia Kozáková 
Charizmatická slovenská world music a jazzová speváčka, ktorá si vďaka niekoľkoročnej spolupráci s Idou Kelarovou a Českou filharmóniou ako členka zboru Čhavorenge vytvorila silný vzťah k rómskej kultúre, z ktorej hudobne čerpá.  Študovala jazzovú špecializáciu u F. Báleša na Cirkevnom konzervatóriu v Bratislave a momentálne pokračuje v štúdiu hudby na londýnskej univerzite SOAS University of London. Založila kapelu Velvet Case, s ktorou vystúpila na viacerých významných slovenských jazzových festivaloch (BJD, MJF, HJD) a kapelu O Gadže Bašaven, ktorá sa venuje interpretácií rómskej tradičnej a súčasnej hudby. Medzi najnovšie patrí ACALARI ensemble, v ktorom interpreti spracovávajú tradičné piesne rôznych krajín do novej podoby. Takisto v súčasnosti pracuje na jej debutovom CD s názvom Manuša. 

Ľubomír Gašpar 
Popredný slovenský umelec, ktorý vytvára jedinečný hudobný koncept. Študoval na konzervatóriu v Banskej Bystrici a na Hudobnej a umeleckej akadémii v Banskej Štiavnici. Jeho debutový album The point of view / Uhol pohľadu získal ocenenie Radio Head Awards – najlepší album roka 2017. Už v názve albumu je naznačený iný pohľad Ľubomíra na cimbal. Svojou hrou využíva širokú paletu farieb zvuku, ktorú tento nástroj ponúka a spája ho s hudobnými prvkami a žánrami, ktoré nie sú pre cimbal typické. Ako hudobný základ pre väčšinu skladieb používa folklór rôznych národov, ktorý spája s prvkami jazzu, klasickej hudby a iných žánrov. Ľubomír založil množstvo hudobných projektov s ktorými koncertuje doma i v zahraničí. Pôsobí aj ako hosť v tradičných, jazzových a worldmusic ansámbloch. Ľubomír Gašpar je výrazným umelcom, ktorý si svojou životnou umeleckou cestou vytvoril vlastný hudobný podpis.

Balada o Zemi: Záznam z koncertu: https://www.youtube.com/watch?v=g4UzkeK_YFU&t=1835s

Článok môžete komentovať ...