11.10.2016 Výstava Ako sa mapovalo v baníctve,5.september 2016-18.august 2017,Berggericht

Výstava – Ako sa mapovalo v baníctve prepája viaceré tematické okruhy, … Continue reading

Výstava – Ako sa mapovalo v baníctve prepája viaceré tematické okruhy, tak aby návštevník získal informácie ako sa spôsob zobrazovania prostredníctvom mapy vyvíjal. Banská Štiavnica má svoje unikátne postavenie aj v tejto oblasti, vďaka tomu, že bola sídlom Baníckej školy, ktorú založil Samuel Mikovíni a neskôr Baníckej a lesníckej akadémie. Pôsobenia osobností, pedagógov, ovplyvnilo úroveň mapovania a tiež aj využívanú geodetickú techniku. V prípade viacerých osobností sa jedná o unikátne patenty vo výrobe meračských pomôcok a prístrojov.  Napriek tomu, že sa jedná o výstavu, kde sa prezentuje zložitá téma spracovania banskej mapy, sú jednotlivé témy podané tak, aby boli prístupné aj detskému návštevníkovi. V jesenných mesiacoch pribudnú interaktívne prehliadky s programom pre predškolákov a školákov.

Slovenské banské múzeum pripravilo výstavu v spolupráci so Slovenským banským archívom, pretože poklady mapovej dokumentácie predovšetkým z fondov Hlavný komorskogrófsky úrad Banská Štiavnica a Banské meračstvo, Vindšachta, sú základom výstavy. Originálna mapová dokumentácia je zo zbierkových fondov Slovenského banského múzea, rovnako ako vystavené predmety. Unikátne banskomeračské prístroje a pomôcky do Štiavnice zapožičalo aj Slovenské technické múzeum v Košiciach.  Na výstave je prezentovaný aj 3D model bane zo Smolníka a krátke prezentácie dopĺňajúce problematiku banského mapovania.

Miesto: Berggericht-výstavné priestory, Námestie Sv. Trojice 6

Trvanie výstavy: 8.9.2016 – 18.8.2017

Vernisáž: 8.9.2016 o 15.00 hod

Otváracie hodiny:  október-december: streda – nedeľa – 8:00 – 16:00 (posledný vstup o 15:00)

Vstupenky: predaj v Informačnom centre v budove Mineralogickej expozície, Berggericht

Vstupné: v cene vstupenky do Mineralogickej expozície alebo samostatne v sume 1,00 €/dospelí, 0,50€/deti, študenti, dôchodcovia, ZŤP

vystava

 

 

Článok môžete komentovať ...