09.09.2022 Odhalenie pamätného kameňa - 112 rokov priemyselnej ťažby uhlia v bani Handlová.

Počas Regionálnych osláv Dňa baníkov bol v piatok 2. septembra 2022 slávnostne odhalený pamätný kameň - 112 rokov priemyselnej ťažby uhlia v bani Handlová.

Počas Regionálnych osláv Dňa baníkov bol v piatok 2. septembra 2022 slávnostne odhalený pamätný kameň - 112 rokov priemyselnej ťažby uhlia v bani Handlová 1909 – 2021, vo vonkajšom areáli Slovenského banského múzea v Handlovej na ul. SNP. Za mesto Handlová sa prítomným prihovoril zástupca primátorky mesta Handlová Radoslav Iždinský: „Koncom minulého roka bol z handlovskej bane vyvezený posledný kus hnedého uhlia. Po 112 rokoch sa uzavrelo koľajisko, po ktorom bolo bohatstvo z útrob handlovského podzemia vyvážané všade tam, kde to bolo potrebné. Dnes máme tu česť spolu s Vami odhaliť pamätný kameň, ktorý nám bude pripomínať toto viac ako storočné obdobie. Sledoval som, ako sa myšlienka jeho realizácie zrodila a postupne napĺňala. Som vďačný za to, že sa tejto myšlienky a realizácie zhostil náš čestný občan a baník srdcom aj dušou Ján Procner.

Tento kameň spod rematskej cesty držali v rukách ešte naši predkovia a dnes spojil minulosť so súčasnosťou. Videl som fotografie, ako sa z nemého a anonymného kameňa stáva kameň rozprávajúci o vyše storočnej etape v 646 ročnej histórii nášho mesta. História ťažby hnedého uhlia ostane navždy zaznamenaná nielen v knihách o našom meste a spomienkach baníkov, ale bude ju symbolizovať aj tento pamätný kameň. Našou snahou vždy bolo, je a bude, aby aj banícka história a banícke tradície boli dobrým základom ďalšieho rozvoja mesta Handlová,“ uviedol zástupca primátorky s poďakovaním všetkým členom Handlovského baníckeho spolku, mestským organizáciám, dobrovoľníkom a podporovateľom, ktorí pomáhali s osadením kameňa.

Počas piesne Tam v Handlovej pod kebaňou sňali veľkú banícku zástavu a slávnostne tak odhalili pamätný kameň zástupca primátorky mesta Handlová Radoslav Iždinský, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Hornonitrianskych baní Prievidza, a.s. Peter Čičmanec, predseda Handlovského baníckeho spolku Vladimír Podoba a Ján Procner, čestný občan nášho mesta a zároveň realizátor myšlienky osadenia pamätného kameňa. Publikum tvorili zástupcovia baníckych spolkov a cechov, nechýbal predseda Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska, Erik Sombathy a vedúca Slovenského banského múzea – expozitúra Handlová, Oľga Mihoková, architekt Patrik Juríček, poslanci mestského zastupiteľstva mesta Handlová a verejnosť. Prítomným sa v závere prihovoril generálny riaditeľ Hornonitrianskych baní Prievidza, a. s. Peter Čičmanec. Banícke zástavy držali na počesť tejto chvíle za kameňom členovia Handlovského baníckeho spolku a dotvárali tak slávnostnú atmosféru.

Mesto Handlová prispelo na zhotovenie kameňa finančnou čiastkou 400 eur, spoločnosť HATER-HANDLOVÁ spol. s.r.o. pomohla pri manipulácii a s dovozom a odvozom a záhradníci z tejto spoločnosti ústretovo popresádzali kvety v záhone, kde dnes stojí pamätný kameň s nápisom: 

PRIEMYSELNÁ ŤAŽBA HNEDÉHO UHLIA V HANDLOVEJ, JÚL 1909 - SEPTEMBER 2021, VYŤAŽENÝCH 82 295 940 TON, ZDAR BOH!

(JP)

Článok môžete komentovať ...