03.10.2021 Med a prach: „oustide the box 01“, 2.10.2021

Galéria Jozefa Kollára (GaJK) bola dňa 2. 10. 2021 miestom experimentálneho predstavenia umeleckého zoskupenia Med a prach.

Slovenské banské múzeum – Galéria Jozefa Kollára pozýva
Med a prach: „oustide the box 01“
2. 10. 2021, 19:00 hod

Galéria Jozefa Kollára (GaJK) bola dňa 2. 10. 2021 miestom experimentálneho predstavenia umeleckého zoskupenia Med a prach. Scénické dielo, pod názvom „outside the box 01“, dvojice autorov Andreja Kalinku a Milana Kozánka, mali diváci možnosť uvidieť vo Veľkej sále GaJK. „Outside the box 01“  je inšpirované bádateľským a osobným odkazom opáta Gregora Johanna Mendela, zakladateľa odboru genetiky a objaviteľa základných zákonov dedičnosti. Predstavuje úvodný projekt z autormi plánovanej série performatívnych diel venujúcich sa pomedziu vedeckého a umeleckého poznávania sveta. 

Libreto, hudba, vizuálny koncept, performer: Andrej Kalinka 
Dramaturgia: Milan Kozánek
Preklad: Jozef Tancer 
Réžia: Andrej Kalinka a Milan Kozánek
Koprodukcia: Terén (jasuteren.cz), Mana s.r.o., c/LAP (contemporary/LaboratoryAtelierPerformance)
Partneri:
Mendelovo múzeum Masarykovej univerzity v Brne
Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave
Hlavný partner projektu a z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Spoluorganizátorom podujatia bolo Slovenské banské múzeum – Galéria Jozefa Kollára.

Med a prach je umelecké zoskupenie pohybujúce sa na hraniciach umeleckých foriem a žánrov. Pod jeho strechou sa tvoria diela na pomedzí divadelných predstavení, koncertov či inštalácií. Táto tvorba je prezentovaná rovnako v divadlách, ako v galériách alebo na koncertných pódiách. Základným východiskom je komplementárne umenie, umelecký jazyk vychádzajúci zo symbiózy vyjadrovacích prostriedkov. Performeri sú rovnako hudobníkmi, výtvarníkmi, hercami, tanečníkmi. Cieľom je hľadať nové spôsoby umeleckého vyjadrovania formou živého pohybu medzi rozmanitými umeleckými komunitami a prostriedkami. Dôležitou súčasťou tvorby zoskupenia Med a prach je presah nielen v rámci umeleckých prostriedkov, ale v rámci jednotlivých diel aj skúmanie vzájomných súvislostí umenia, biológie, psychológie, filozofie, histórie, fyziky, genetiky atď. Komplementarita sa teda v tejto tvorbe uskutočňuje rovnako v rovine formy aj obsahu.

Článok môžete komentovať ...