02.12.2020 Galéria J. Kollára a zámery s ňou

Záznam zo stretnutia pracovnej skupiny „Galéria J. Kollára“ z 19. novembra 2020.

Z Á Z N A M

zo stretnutia pracovnej skupiny „Galéria J. Kollára“

Prítomní: Mgr. art. Dorota Kenderová, ArtD., Mgr. Dušan Buran, Dr. Phil., RNDr. Damas Gruska, PhD., Mgr. art. Lucia Tkáčová, Mgr. Zuzana Denková, PhD., Ing. Petra Páchniková

Pre technické problémy sa rokovania nezúčastnila: M. Keratová

Pre pracovné povinnosti sa ospravedlnila Mgr. Nina Vidovencová

Stretnutie sa uskutočnilo online spôsobom prostredníctvom aplikácie MS TEAMS vo štvrtok 19. novembra 2020 o 14:00 hod.

 

Na úvod stretnutia všetkých hostí privítala riaditeľka Slovenského banského múzea Z. Denková, poďakovala im za ochotu pomôcť SBM s reštartom GJK, uviedla, že základné informácie k prerokovávanej problematike obsahovala pozvánka na rokovanie pracovnej skupiny a že všetci prítomní hostia sú s aktuálnym stavom a problémami Galérie J. Kollára oboznámení.

Následne boli členovia pracovnej skupiny vyzvaní, aby predstavili/popísali svoje vnímanie Galérie J. Kollára, jej postavenia v rámci organizačnej štruktúry múzea a predovšetkým jej budúceho smerovania/poslania. Boli tiež požiadaní, aby pomohli sformulovať základné kritériá pre výberové konanie na odborného pracovníka/pracovníčku galérie, ktorý/á by sa dokázal/a:

  • stotožniť s aktualizovaným poslaním galérie,
  • pripraviť dramaturgiu výstavného programu v spolupráci s odborným personálom SBM; ako aj nadviazať partnerstvá s externými kurátormi a kurátorkami,
  • moderovať pracovné skupiny pripravujúce obnovu galérie;
  • obsadenie tohto pracovného miesta by bolo významné aj z dôvodu, že by bola zabezpečená prístupnosť galérie verejnosti.

Z diskusie vyplynuli nasledovné poznatky a odporúčania:

  • Účastníci upozornili na absenciu programovej vízie galérie. Galéria J. Kollára sa má transformovať na inštitúciu 21. storočia s akcentom na stredoeurópsky význam jej zbierkového fondu a európsky rozmer jej výstavnej činnosti.
  • Strategickou výhodou má byť jej jasná a unikátna profilácia a to ako galérie reflektujúcej environmentálne problémy v čase klimatickej zmeny.
  • Výzvou je reštart zbierkotvornej činnosti galérie vychádzajúcej z rozšírenia profilácie galérie na inštitúciu reflektujúcu environmentálne problémy.
  • Galéria disponuje atraktívnymi výstavnými priestormi v jadre historického mesta (daný potenciál nie je dostatočne zhodnotený/využitý).
  • Akcentovala sa potreba jasnejšieho zadefinovania postavenia galérie v organizačnej štruktúre múzea. Užšieho prepojenia s ostatnými časťami múzea, práca s múzejnou zbierkou ako celkom, rozšírenie výstavného programu galérie aj do iných objektov múzea.
  • Prítomní poukázali na nefunkčnú personálnu štruktúru v galérii, navrhli personálny audit a následne nanovo rozvrhnúť pracovné pozície v galérii (počet a typ pracovných miest) resp. v múzeu.
  • Aktuálne je v galérii neobsadená iba jedna odborná pracovná pozícia ukotvená v štruktúre pracovných pozícií SBM, na ktorú netreba žiadať MŽP SR dofinancovanie mzdy. Prítomní odporučili:
  • určite neobsadzovať pozíciu formou vedúci/vedúca galérie,
  • odporučili skôr sa zamerať na obsadenie pozícií kunsthistorik/kunsthistorička, kurátor/ka (umenie 20. a 21. storočia, staré umenie – v závislosti od potrieb zbierkového fondu SBM), produkčný/-á,
  • z hľadiska realistických, zároveň aj krátkodobo dosiahnuteľných cieľov akcentovali nevyhnutnosť vytvorenia minimálneho tímu v galérii pre tvorbu programu. Okrem vyššie spomenutých dvoch kurátorov/iek by išlo o projektového/-ú koordinátora/-ku. Táto pozícia by, aspoň dočasne, integrovala tvorbu dramaturgie, komunikáciu smerom dovnútra múzea, ako aj s externým prostredím, koordináciu produkcie výstav, interných a externých lektorov, dobrovoľníkov, ako aj zháňanie zdrojov mimo SBM.

V diskusii odpovedala riaditeľka múzea aj na otázky pracovnej skupiny zamerané na zdroje financovania aktivít galérie/múzea.

Prílohy:

  1. Pozvánka na stretnutie pracovnej skupiny
  2. Vízia L. Tkáčovej

V Banskej Štiavnici dňa 30. 11. 2020

Ocenenie Tatra banky - CNTBU 2020 - Výtvarné umenie

Laureátom CNTBU 2020 v kategórii Výtvarné umenie sa stala Lucia Tkáčová za ideový návrh a koncepciu ročného projektu Zlaté časy

https://www.facebook.com/watch/?v=774215923132643

Ocenenie BIELA KOCKA⁴ – cena RGS

Rada galérií Slovenska v spolupráci s Východoslovenskou galériou vyhlásila za víťaza štvrtého ročníka súťaže BIELA KOCKA⁴ za prínos v oblasti galerijných činností za rok 2019 v kategórii NEZÁVISLÝ PROJEKT Zlaté časy v GAJK.

https://vsg.ecomailapp.cz/campaigns/render/413?fbclid=IwAR39u_oFuJmf9GKUC-4tz2oJMgHGHqF5IJMchZVCjiJspzYNZII2KHHgumo

 

Článok môžete komentovať ...