12.11.2021 Ako vystavovať? Diskusia o architektúre výstav, 19.11.2021

Aké predpoklady by mala spĺňať architektúra výstavy? Aké sú možnosti a trendy v aktuálnej praxi architektúry výstav? Je možné pri tom premýšľať ekologicky?
Týmto a ďalším otázkam bude venovaná diskusia v GaJK.

Diskutujú: Lucia Gamanová, Jakub Kopec , Peter Liška
Moderuje: Mária Janušová
Termín: piatok, 19.11.2021, 17:00 hod.
Miesto konania: Galéria Jozefa Kollára, Nám. Sv. Trojice 8, Banská Štiavnica
Organizuje: Slovenské banské múzeum - Galéria Jozefa Kollára, Banská Štiavnica

V Galérii Jozefa Kollára (GaJK) prebieha výstava „Edmund Gwerk: Paralely a paradoxy“ v kurátorskej koncepcii Zsófie Kiss-Szemán. Na výstave je razantné architektonické riešenie v podobe vlnovitých transparentných priečok, ktorého autorom je Jakub Kopec. Nezvyčajné priestorové riešenie výstavy podnecuje uvažovanie o možnostiach súčasnej výstavnej praxe. Prečo potrebujú výstavy svoju architektúru? Na čo je to dobré? Aké predpoklady by mala spĺňať architektúra výstavy? Aké sú možnosti a trendy v aktuálnej praxi architektúry výstav? Je možné pri tom premýšľať ekologicky?

Týmto a ďalším otázkam bude venovaná diskusia v GaJK s názvom "Ako vystavovať?", ktorá sa uskutoční v piatok, 19. novembra o 17:00 hod. O architektúre výstav budú spolu hovoriť dizajnérka Lucia Gamanová, architekt Jakub Kopec a dizajnér Peter Liška, ktorí zároveň ukážu príklady z vlastnej praxe. Diskusiu bude moderovať kurátorka GaJK Mária Janušová.

Vstupné: dobrovoľný príspevok

Srdečne pozývame!

Upozornenie: Vzhľadom na aktuálnu nepriaznivú situáciu s pandémiou Covid-19 sa podujatie uskutoční iba pre kompletne zaočkované osoby. Ďakujeme za pochopenie.

O diskutujúcich:
Lucia Gamanová je doktorandka v ateliéri Priestor na Katedre vizuálnej komunikácie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. VŠVU absolvovala na Katedrách vizuálnej komunikácie a úžitkového umenia. Aktívne sa venuje filmovej výtvarnej réžii a divadelnej scénografickej tvorbe. Je členkou organizačného tímu Ceny Oskára Čepana a tiež funguje v autorskej dvojici dizajnérskeho štúdia Gamanova Bakushina.

Jakub Kopec je architekt. Vykonáva subverzívnu architektonickú prax n-1. Je členom redakčnej rady časopisov ERA21 a ARCH, ako aj galerijnej rady Galérie Médium v Bratislave. Je zakladateľom vydavateľstva 4AM/Fórum pro architekturu a média a členom rovnomenného spolku. Venuje sa taktiež editorskej činnosti a kurátorovaniu rôznych výstavných, prednáškových a vzdelávacích projektov. Je (spolu)autorom mnohých dočasných inštalácii i „trvalých“ stavieb, za projekty Nový park v Leopoldove a Neformálne mo(nu)menty v Petržalke obdŕžal ocenenie CE ZA AR 2019 a 2021 v kategórii Exteriér.

Peter Liška sa venuje grafickému a výstavnému dizajnu. Autorsky sa podieľal na stálych expozíciách Slovenského národného múzea a na výstavách a publikáciách Slovenskej národnej galérie, Slovenského centra dizajnu, Galérie mesta Bratislavy a iných. Je autorom vizuálnej identity Stanice Žilina-Záriečie, Novej synagógy v Žiline, či Bratislava Dizajn Week. Je členom organizačného tímu Ceny Oskára Čepana, pre ktorú navrhuje grafický a výstavný dizajn.

Článok môžete komentovať ...