17.04.2024 Deň Zeme 2024 v Slovenskom banskom múzeu

Deň Zeme v Slovenskom banskom múzeu ponúkne edukatívnu zábavu aj burzu rastlín.

Tvorivým a zážitkovým dopoludním pre žiakov základných škôl a obľúbeným „Výmenníkom“ rastlín v Kammerhofe si Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici 22. apríla pripomenie Deň Zeme (8:00-12:00).

Podujatie štartuje ráno interaktívnou akciou Zem baníkov pre fanúšikov hádaniek a zábavných úloh. Pri plnení desiatich zadaní z baníckej histórie a ekológie sa žiaci napríklad dozvedia, koľko slonov afrických by vyvážilo množstvo striebra vyťaženého v Banskej Štiavnici v roku 1740, prečo sa na nádvorí Kammerhofu nesmú sadiť stromy a čo sa dá pripraviť z plodov pestovaných v tamojšej komunitnej záhrade. Zároveň dostanú možnosť navrhnúť vylepšenia pre nádvorie a pokúsiť sa o rekord súvisiaci s banskoštiavnickou siahou.

Paralelne s podujatím Zem baníkov prebehne v Kammerhofe burza rastlín, ktorá vášnivým pestovateľom interiérových aj exteriérových rastlín ponúka priestor na ich výmenu a tiež na zdieľanie skúseností a cenných rád.

Podujatia pri príležitosti Dňa Zeme organizuje Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici v rámci projektu „Zelená misia - Slovenské banské múzeum pre klímu/Budujeme unikátnu platformu pre neformálne vzdelávanie o otázkach zvyšovania povedomia o klimatických zmenách” financovaného z Nórskych grantov a štátneho rozpočtu SR. Viac informácií o projekte nájdete na webovej stránke https://www.zelenamisia.sk.

Slovenské banské múzeum dlhodobo implementuje environmentálne opatrenia, ako sú šetrenie energie, vody, papiera, efektívne využívanie dažďovej vody a pravidelná výsadba stromov, čím prispieva k redukcii vlastnej uhlíkovej stopy. Usporadúva bazár, ktorý podporuje opätovné využívanie predmetov a prispieva k znižovaniu množstva odpadu. V Škole v múzeu učí bezodpadové techniky, odpad využíva pri tvorení. Múzeum vzdeláva, šíri osvetu, buduje partnerstvá (napr. Museums for Future) a pôsobí aj v roli ambasádora iniciatívy Európsky klimatický pakt. 

Kontakt pre médiá:  
Ing. Martina Kminiaková, Centrum marketingu, propagácie a environmentálnej výchovy
Tel.: 045 694 94 51, e-mail: kminiakova.martina@muzeumbs.sk
 

MIMORIADNA SPRÁVA:
Ďakujeme za obrovský záujem o naše podujatie ku DŇU ZEME!
Úplne sme naplnili možnú kapacitu. 
Tešíme sa na vás pri ďalších podujatiach. Už čoskoro.

Článok môžete komentovať ...