28.09.2022 Výstava na stromoch - Kávová kríza, Banské múzeum v prírode

Viete, ako sa pestuje káva? A vedeli ste, že jej pestovatelia musia čeliť cenovej aj klimatickej kríze? Slovenské banské múzeum - Banské múzeum v prírode v Banskej Štiavnici  bude hostiť výstavu fotografií o živote pestovateľov kávy v Kolumbii.

Banská Štiavnica, Slovenské banské múzeum, 27. septembra 2022 - Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje dnešnej doby. Viac ako polovica Slovákov pije denne dve až tri šálky kávy. Najviac kávy sa vypestuje v Brazílii, Vietname a Kolumbii. Ľudia stojaci za našou šálkou kávy sa stretávajú predovšetkým s nízkymi výkupnými cenami, rastúcimi nákladmi na jej pestovanie a neistotou dobrého zberu. Tú ešte zosilňujú dopady klimatickej zmeny. Životy pestovateľov kávy priblíži nová výstava s názvom Kávová kríza, ktorú si môžete pozrieť v týždni od 1. októbra 2022 v povrchovom areáli Banského múzea v prírode – skanzene, J.K.Hella 12. Areál je prístupný počas októbra v stredu – nedeľu v čase od 9:00-17:00. Viac info na www.muzeumbs.sk 

„Vyrazili sme za pestovateľmi kávy v juhoamerickej Kolumbie. Vďaka ich príbehom a fotografiám môžeme nahliadnuť do života ľudí, s ktorými sa bežne nestretneme, ale väčšina z nás sa s nimi nepriamo spája každé ráno. Naša šálka kávy môže mať rôzne dopady na životy pestovateľov. Tí po dlhé desaťročia čelia cenovej kríze a v posledných rokoch aj zosilňujúcim dopadom klimatickej zmeny,“ vysvetľuje autor výstavy Stanislav Komínek z organizácie Fairtrade Česko a Slovensko, ktorá akciu koordinuje.

Kávovník vyžaduje špecifické podmienky pre svoj rast a zmena klímy vo forme nárastu priemerných ročných teplôt a zničujúcich dažďov mu veľmi škodí. Klíma sa mení rýchlejšie, než aká je schopnosť rastliny sa prispôsobiť. Vyššie teploty a zničujúce dažde vedú k zníženiu produkcie, šíreniu škodcov alebo plesňových ochorení. Podľa štúdie vedcov z Zürišskej univerzity aplikovaných vied dôjde do roku 2050 k úbytku vhodných plôch na pestovanie kávy v Brazílii, Indonézii, Vietname a Kolumbii približne o polovicu.

Pre pestovateľov arabiky to znamená nutnosť rýchlo sa na nové podmienky adaptovať. Vysádzajú stromy a využívajú pestovanie v zatienení, mulčovaní, efektívnejšie využívajú vodu – napríklad tú dažďovú na zavlažovanie, sami si vytvárajú kompost pre ekologické hnojenie, volia odolnejšie odrody kávovníkov alebo využívajú biologickú ochranu proti burinám, chorobám a škodcom. „Aby sa tu príroda zachovala, nepoužívame strunové kosačky na trávu, čistíme to tu po starom mačetou. Chránime vodu, nerúbeme stromy, nevypúšťame žiadne chemikálie ani insekticídy, aby sa udržala zeleň pre zvieratá,“ opisuje Carlos Julio z fairtradového kolumbijského družstva COOAGRONEVADA.

Pestovateľom pomáha pripojenie družstva do systému Fairtrade. V roku 2020 vypestovalo 838 000 pestovateľov z fairtradových družstiev takmer 890 000 ton kávy, z toho najviac 282 000 ton v Kolumbii. S fairtradovou výkupnou cenou môžu lepšie plánovať svoje hospodárenie a investície napr. do nákupu techniky, sadeníc, hnojív alebo do klimatických opatrení.

Drobní pestovatelia na rodinných pozemkoch vypestujú 80 % svetovej produkcie kávy. V roku 2019 klesla cena kávy na najnižšiu hodnotu za viac ako desať rokov, čo prinútilo farmárov predávať svoju úrodu za nižšiu cenu, než aké sú ich výrobné náklady. Podľa analýzy platformy Enviritas žije 44 % pestovateľov v chudobe, teda s menej ako 3,2 USD na deň. Kvôli týmto podmienkam sú pestovatelia v Kolumbii nútení využívať detskú prácu alebo sa venovať nelegálnemu pestovaniu koky. „Pre tieto rodiny neexistuje legálna alternatíva, aby mohli skoncovať s chudobou. Medzinárodná organizácia a náš štát ich musia dlhodobo podporovať, aby koku mohli nahradiť pestovaním inej plodiny – kávy či iného ovocia, ktoré by im zabezpečilo dostatočný príjem. Inak sa bude história opakovať po ďalšie generácie,” vysvetľuje Ati Zarkeiwin Mestre Izquierdo z pestovateľského družstva ANEI na severe Kolumbie.

Výstava na stromoch sa koná vo viac ako štyridsiatich parkoch a školách po celej Slovenskej republike už ôsmy rok 1. - 8. októbra pri príležitosti Svetového dňa dôstojnej práce. Ten sa oslavuje 7. októbra. Minulé ročníky sa venovali pestovaniu kakaa, banánov alebo bavlny. Prehľad parkov, kde sa výstava koná, a viac informácií nájdete na www.vystavanastromoch.sk.
 
Kontakty:
Emília Švecová – Slovenské banské múzeum Banská Štiavnica, svecova.emilia@muzeumbs.sk, tel. +421 45 694 9451
Lukáš Bulko - Fairtrade Česko a Slovensko, kooridnátor osvetových a vzdelávacích aktivít na Slovensku, lukas.bulko@fairtrade-slovensko.sk, 0902  727 117

Doplňujúce informácie:
Dôstojná práca je taká práca, ktorá prebieha v podmienkach slobody, spravodlivosti, istoty a ľudskej dôstojnosti a sú pri nej chránené práva pracovníkov. Tí za ňu dostávajú zodpovedajúcu odmenu spolu so sociálnym zabezpečením. Zabezpečenie dôstojnej práce pre všetkých sa tak stáva jedným z najúčinnejších spôsobov ako bojovať s globálnou chudobou a s ňou spojenými problémami, ako je napríklad detská práca, potláčanie ľudských práv a pod.

Fairtrade Česko a Slovensko, z. s., je platformou organizácií občianskej spoločnosti, ktoré sa zaoberajú etikou obchodu, globálnym rozvojom, udržateľnou spotrebou, ochranou životného prostredia a ľudských práv. Pracuje na zvyšovaní informovanosti o princípoch a zmysle systému Fairtrade. V Českej republike a na Slovensku zastupuje globálnu organizáciu Fairtrade International, je garantom dôveryhodnosti ochrannej známky FAIRTRADE. www.fairtrade-slovensko.sk

Článok môžete komentovať ...