02.10.2017 Výstava Kabinet ilustrácie III.,6.10-13.12.2017,Galéria Jozefa Kollára.

V kabinete chémie sa miešajú vône a pachy, v prírodovednom … Continue reading

V kabinete chémie sa miešajú vône a pachy, v prírodovednom kabinete zasa čosi rastie a niečo, zaliate v skle, tróni vo vitríne. V kabinete jazykov sa povaľujú kopy kníh a v kabinete hudobnej výchovy, tam zasa zneje množstvo zvukov. Ale čo sa deje v kabinete ilustrácie? Hm… tam sú uložené príbehy s obrázkami. Čakajú na to, kedy sa na ne pozriete a poviete: „TOTO!“ Toto som už videl. Toto si pamätám z knižky…

Ilustrácie z tretieho kabinetu vznikli v „tých“ sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch. Pionierske sľuby v modrých uniformách a veľké prestávky, cez ktoré sme museli krúžiť vo dvojiciach okolo chodby. Mandrínkové mydlo z Maďarska a digitálky. Šaty a bundy šité zo sto krát obkreslených strihov z Burdy. Otočíte sa a cez plece vidíte sivé paneláky a estrády v televízii.

Ale niečo z tých čias ostalo v hlave a aj po rokoch pôsobí zvláštne sviežo, progresívne. To, čo sme čítali. A obrázky v tých knižkách.

Robert Brun to raz povedal: „Ilustrácia bola azyl.“ V priestore kníh, medzi písmenkami, boli ilustrátori aj v neslobodnej dobe slobodní. Viazaní iba príbehom, bez formálnych hraníc. Fantázia bez zábran bežala po stránkach.

Testovali sa netradičné metódy ako airbrush, alebo koláže. Tak sa na výber z ilustrácie 70. a 80. rokov pozrite.

Nech sa páči, vstúpte…

Vernisáž výstavy: 6.10.2017 o 19:00 hod.

Výstava potrvá od 6. 10. do 13. 12. 2017.

Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Článok môžete komentovať ...