19.03.2021 Slovenské banské múzeum a klimatický štrajk.

Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici sa pripája spolu s medzinárodnou organizáciou Museums for future do symbolickej formy štrajku.

Dnes  - 19.3. 2021 je už 7. klimatický štrajk.
Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici sa pripája spolu s medzinárodnou organizáciou Museums for future #MuseumsForFuture do symbolickej formy štrajku. Ambíciou kampane #NoMoreEmptyPromises je apel, že prázdne reči a sľuby už nestačia. Dopady klimatickej zmeny sú naliehavé, vyžadujú skutočné riešenia. 
Múzeá sa rozhodli pre kampaň, v ktorej nebude chýbať trochu humoru #CuratorBattle. Kurátori muzeálnych zbierok vyhľadali predmet s najpozoruhodnejšími ústami. Slovenské banské múzeum sa do tohto „súboja“ zapája plastikou „Posmievača“ z výstavného projektu „Kalvária v azyle“, ktorý uvádzame na Starom zámku. Drevená polychrómovaná baroková socha (dielňa Dionýza Stanettiho, okolo r. 1744 - 1750) emotívne zachytáva tvár jedného zo skupiny posmievačov, aktérov biblickej scény ECCE HOMO, ktorí posmechom ponižujú odsúdeného Krista. Plastika bola pôvodne súčasťou súsošia v kaplnke č. 13 na banskoštiavnickej Kalvárii. 
Svojim zdieľaním gesto – apel podporujete. #MuseumsForFuture Ďakujeme.  

Článok môžete komentovať ...