24.11.2022 Podporte vydanie NOVEJ KNIHY O BANÍCTVE V BANSKEJ ŠTIAVNICI

Slovenské banské múzeum a OZ Iniciatíva za živé mesto spustili kampaň na podporu vydania knihy o dejinách každodenného života štiavnických baníkov v období socialimu. 

Knihu s názvom „Ikony socializmu?“ napísala Zuzana Denková, etnologička a riaditeľka Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici.

Je to prvá kniha mapujúca život baníkov v časoch, ktoré mnohí považujú za zlatú éru baníckeho stavu. Autentické výpovede poslednej generácie baníkov a takmer tri stovky fotografií vám priblížia atmosféru doby.

Dozviete sa ako banícke rodiny sviatkovali, ako sa stravovali, obliekali a ako žili na socialistických sídliskách. Spoznáte udalosti a život z pohľadu obyčajných ľudí i z pohľadu vedcov. Uvidíte prepojenie malých dejín s tými veľkými. V samostatnej kapitole sa oboznámite so zmenami v postavení žien vo vtedajšej spoločnosti. 

Kniha je plná spomienok zamestnancov a zamestnankýň banskoštiavnických rudných baní. Aj cez ich príbehy si môžete vytvoriť jasnejší obraz doby a vnímať postavenie jednotlivca v danom politickom systéme.

Vydanie knihy môže verejnosť podporiť na platforme www.donio.sk.

Kniha " Ikony socializmu?" vychádza s pomocou OZ Iniciatíva za živé mesto, ktoré na projekt získalo finančný príspevok od Fondu na podporu umenia.
Kniha je vedeckou publikáciou zameranou na banícku kultúru v Banskej Štiavnici – lokalite UNESCO. Vychádza  v spolupráci so Slovenským banským múzeom, ktoré spravuje podstatnú časť kultúrneho dedičstva súvisiacu s baníctvom nielen v regióne, ale aj na Slovensku.

Výzva trvá do 31.12.2022.

Link: https://www.donio.sk/ikony-socializmu 

www.muzeumbs.sk 
Kontakt: lencova.miriam@muzeumbs.sk, 0948 027 116

Článok môžete komentovať ...