16.08.2021 Návšteva ministra životného prostredia v SBM, 12.8.2021.

Slovenské banské múzeum prezentovalo skúsenosti so zavádzaním konceptu „Zeleného múzea“.

Predstavenie implementácie konceptu ZELENÉ MÚZEUM v Slovenskom banskom múzeu ministrovi životného prostredia
Slovenské banské múzeum Banská Štiavnica
14.august 2021  

Slovenské banské múzeum prezentovalo skúsenosti so zavádzaním konceptu „Zeleného múzea“  
Slovenské banské múzeum sa od januára 2021 venuje implementácii inovatívnych stratégií konceptu „Zelené múzeum“ do všetkých svojich činností. Dotýkajú sa vnútornej prevádzky, ochrany zbierok, manažmentu návštevníka i programovej skladby podujatí. Jednotlivé opatrenia sú zamerané na komplexné znižovanie uhlíkovej stopy.   

Múzeum sa tiež snaží verejne upozorňovať na riziká klimatickej zmeny a ukazovať možnosti znižovania jej dopadov. Je aktívnym členom medzinárodnej iniciatívy Museums For Future a má i svojho klimatického ambasádora v rámci iniciatívy Clima Pact Ambassador. 

Minister J. Budaj sa počas štvrtkovej návštevy  (12.8.2021) zaujímal o skúsenosti Slovenského banského múzea i jeho súčasti – Galérie Jozefa Kollára – s implementáciou uvedeného konceptu a to  v prevádzke inštitúcie i vo výstavnou programe. Navštívil galerijnú výstavu Piesky mikrosveta a ocenil nové, intenzívne, konceptuálne  formy výstav súčasných umelcov.     

Počas pracovného stretnutia v sídelnej budove múzea v Kammerhofe bola ministrovi J. Budajovi predstavená prvá bilancia realizovaných iniciatív i ambície múzea byť inšpirátorom aj pre iné múzejné či verejné inštitúcie. Zároveň boli prezentované dosiahnuté výsledky súvisiace so základnými múzejnými činnosťami a signalizované problémy s narastajúcim investičným dlhom v oblasti ochrany zbierkových predmetov a tiež v oblasti stavebno-technického stavu národných kultúrnych pamiatok, ktoré má múzeum v správe.  

Kontakt: propagacia@muzeumbs.sk, chovanova.iveta@muzeumbs.sk, 0907 07 6645

Článok môžete komentovať ...